Κακουργηματική δίωξη σε στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ

Κακουργηματική δίωξη σε στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ

Άστραψαν και βρόντηξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης για την υπόθεση των καταγγελιών περί τεχνητής αύξησης του ελλείμματος το 2009, προκειμένου να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας και να ενταχθεί η χώρα στο μνημόνιο.

Οι εισαγγελείς θεωρούν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καταγγελίες της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά μπορούν να στοιχειοθετηθούν και άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος:

  • Του πρώην πρόεδρου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου
  • Του προϊσταμένου της διεύθυνσης Εθνικών λογαριασμών Κων/νου Μορφέτα
  • Της προϊσταμένης της ειδικής διεύθυνσης Στατιστικών ερευνών Ασπασίας Ξενάκη, για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Επίσης ο κ. Γεωργίου διώκεται και για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό πλημμελήματος. Οι εισαγγελείς έδωσαν εντολή να διενεργηθεί ανάκριση από τους ειδικούς ανακριτές διαφθοράς, ώστε η υπόθεση να εκκαθαριστεί τάχιστα (εντός έτους να έχει παραπεμφθεί σε ακροατήριο) καθώς επίσης και να διερευνηθεί αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί στις πράξεις , ή αν συμμετείχαν άλλα πρόσωπα και για ποια αδικήματα.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελίες του πρώην μέλους της ΕΛ.ΣΤΑΤ, (καθηγήτριας) Ζωής Γεωργαντά περί διογκωμένου ελλείμματος το 2009, προκειμένου να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από περίπου έναν χρόνο η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είχε σταλεί στη Βουλή, καθώς ο κ. Πεπόνης και ο συνάδελφός του κ. Σπύρος Μουζακίτης έκριναν ότι από τα στοιχεία που συνέλεξαν προέκυψαν ενδείξεις για ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης συγκροτήθηκε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, τα μέλη της οποίας κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι για όλα φταίει γενικά και αόριστα η «έλλειψη θεσμικής γνώσης της ευρωζώνης».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πλέον τίθεται επί τάπητος το θέμα αντικατάστασης του κ. Γεωργίου, το οποίο όμως όπως ανέφεραν είναι εξαιρετικά σύνθετο, αφού η ΕΛΣΤΑΤ είναι μια εντελώς ανεξάρτητη αρχή και βάσει του νόμου που την διέπει, τέτοιες κινήσεις προϋποθέτουν την σύμφωνη γνώμη της τρόικας αλλά και της Eurostat.

Πηγή:capital.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *