Στις Βρυξέλλες αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου

Χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Η έγκριση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ.ευρώ Ελλάδα και το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αναμένεται να κυριαρχήσουν σήμερα στη σημερινή συνεδρίαση, στην οποία παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μετά τη συμφωνία Μέρκελ και Σαρκοζί για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαμόρφωσης του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών στη βάση της αποκαλούμενης «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», φαίνεται πως ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τι αναμένεται από τη σύνοδο του Eurogroup σήμερα.

Πιθανότατα η συζήτηση για τις τεχνικές πτυχές του πακέτου και ιδίως για το επίμαχο θέμα της μορφής που θα λάβει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να συνεχιστεί στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Ιουλίου.

Υπέρ «ουσιώδους και εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών» η Μέρκελ

Σύμφωνα με το Γερμανικό και το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε χθες, με ομιλία της ενώπιον περίπου 140 αντιπροσώπων των Χριστιανοδημοκρατών απ’ όλη τη Γερμανία, «υπέρ μιας ουσιώδους και εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών» στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της Ελλάδας.

«Πρέπει να δοκιμάσουμε, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών μας για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, να πετύχουμε την ουσιώδη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (…) κάτι, όμως, που δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαβουλεύσεων, που θα γίνουν πολύ γρήγορα, στο δρόμο» τόνισε στην ομιλία της.

Αισιόδοξος για την 5η δόση o Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη χορήγηση της 5ης δόσης, καθώς και για τη λήψη μιας πολιτικής απόφασης για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας.

Σε γραπτή του δήλωση τόνισε: «Η Ελλάδα πρέπει να πράξει όσα της αναλογούν και η ΕΕ να κάνει επίσης το ίδιο, ώστε να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε βέβαιος ότι οι ηγέτες στην Ελλάδα και την ΕΕ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Posted in Πολιτική and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *