Με 167 όχι και 119 υπέρ καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο Μνημόνιο. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 14 βουλευτές.
Ειδικότερα, από τη ΝΔ απουσίαζαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι Ηρώ Διώτη, Χρήστος Καραγιαννίδης και Βασιλική Κατριβάνου. Από τη ΔΗΜΑΡ απουσίαζε η Μαρία Γιαννακάκη και η Ασημίνα Ξηροτύρη. Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Κώστας Τριαντάφυλλος. Από τους ΑΝΕΛ η Έλενα Κουντουρά και από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι Θόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κασαπίδης και Νίκος Σταυρογιάννης.
Κατά της πρότασης ψήφισαν οι διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, ‘Αντζελα Γκερέκου, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος, Μιχάλης Κασσής και ο διαγραφείς από τη ΝΔ Θ. Σολδάτος. Κατά της πρότασης ψήφισε και ο ανεξαρτητοποιηθείς Μίμης Ανδρουλάκης.
Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής γιατί, όπως είπε, θεωρεί χρέος του να κάνει αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί. Να αναζητήσουμε δηλαδή πώς μια κρίση χρέους μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί χρέος της Βουλής και όλων των πολιτικών δυνάμεων να αποκαλυφθούν οι λαθεμένες πολιτικές επιλογές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραματόζωο της κρίσης.
«Μας λέτε ότι η πρότασή μας είναι ρεβανσιστική και εκδικητική. Είναι όμως μια πρόταση που έχει να κάνει με το σήμερα και το αύριο διότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα και γι΄αυτό αρνείστε την πρότασή μας. Η στάση αποκαλύπτει και τεκμηριώνει ότι το Μνημόνιο δεν ήταν λύση από ανάγκη, αλλά επιλογή», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «ο κ. Σαμαράς, αν και προεκλογικά έλεγε μια και μόνη εξεταστική, σήμερα πηγαίνει στην άποψη καμία και ποτέ». «Μας λέτε ότι δεν συμφωνείτε με τη λογική του Μνημονίου αλλά είστε αναγκασμένοι να προσχωρήσετε σε αυτήν τη λογική και τα ίδια λένε και οι συνάδελφοι της ΔΗΜΑΡ. Όμως αρνείστε να εξετάσουμε τις ευθύνες για να αποφύγετε την κρίση για τις σημερινές σας επιλογές και ευθύνες», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του έκανε ειδική αναφορά στα αποτελέσματα του Eurogroup και εκτίμησε ότι είναι αναπόφευκτη μία διαγραφή χρέους.
Βενιζέλος: Νέα αφετηρία η απόφαση του Εurogroup
Αν εφαρμόζονταν οι εισηγήσεις του κ. Τσίπρα θα γίνονταν η χώρα Αλβανία του υπαρκτού σοσιαλισμού, δήλωσε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.
«Ευτυχώς για όλους μας η ιστορία δεν έχει τελειώσει, η ιστορία γράφεται. Γράφεται από αυτούς που έχουν να πουν κάτι για το μέλλον», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η ομιλία του κ. Τσίπρα ήταν «γεμάτη θλίψη και εκνευρισμό για την απόφαση του Eurogroup». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την απόφαση του Εurogroup «νέα αφετηρία» για την Ελλάδα, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει τη χώρα, «θλίβεται» για την επιτυχία της και «επενδύει στο αδιέξοδο και την καταστροφή».
«Η σύγκρουση είναι και πάλι παρούσα: από τη μια έχουμε τη φωνή του παρελθόντος, τη φωνή του εθνικού διχασμού, της συντηρητικής οπισθοφυλακής, του αδιεξόδου. Η άλλη επιλογή είναι η φωνή του μέλλοντος, η φωνή της εθνικής ενότητας, της κοινωνικής συνοχής και της προοπτικής ανάκαμψης», ανάφερε ο κ. Βενιζέλος “δείχνοντας” προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Πυρά Καμμένου κατά της κυβέρνησης
Επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με ιδιαίτερες αιχμές για τη στάση της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι έγινε υπερασπιστής της κυβέρνησης Παπανδρέου- Βενιζέλου, συγκαλύπτοντας τις τεράστιες ευθύνες που έχει που έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο.
Παράλληλα, ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι ενώ συνέχιζε να κάνει έρευνα για το θέμα των CDS, κάποιοι του ζήτησαν να σιωπήσει, με αντάλλαγμα να αποσύρουν την αγωγή που του έκαναν ύψους 15 εκατ. ευρώ.
«Στο όνομα του καλού πολιτικού κλίματος ζητάτε να τα κουκουλώσουμε; Γιατί; Μαζί τα φάγαμε; Όσοι τα φάγατε προσπαθείτε να τα κουκουλώσατε. Όσοι δεν τα φάγαμε, οφείλουμε να τα ξεσκεπάσουμε», ανέφερε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε:
«Διαφωνώ με τον κ. Τσίπρα που είπε ότι θα μπείτε στο περιθώριο της ιστορίας. Εμείς δεν σας στέλνουμε στο περιθώριο της ιστορίας. Εμείς σας στέλνουμε στο σκαμνί και το εδώλιο του κατηγορούμενου και θέλουμε πίσω τα λεφτά που έκλεψαν οι κερδοσκόποι με τη δική σας κάλυψη».
Αλ. Παπαρήγα: Θα ψηφίσουμε την πρόταση
Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως το κόμμα θα ψηφίσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, διαφοροποιώντας όμως τη θέση του κόμματός της από το πολιτικό πλαίσιο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της πρότασής του αυτής.
«Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία και ενδείξεις που ταιριάζουν με το ρόλο της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων. Να πω, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι γελοιοποιεί κυριολεκτικά τον ρόλο και την αποστολή της Εξεταστικής Επιτροπής με το συνολικότερο θέμα που θέτει. Γελοιοποιείται η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, όταν γίνεται αντικείμενο Εξεταστικής Επιτροπής» εξήγησε η κ. Παπαρήγα.
Σημείωσε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται όχι να ανατραπεί η πολιτική εξουσία, αλλά η διακυβέρνηση, κάτι που -όπως ανέφερε η κ. Παπαρήγα- το ΚΚΕ δεν το απασχολεί. «Δεν έχουμε κανένα φόβο να ανατραπεί η τρικομματική κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνονται ρωγμές στο σύστημα πολιτικής εξουσίας, αλλά για να το ανατρέψει ο λαός και όχι για να στεριώσει με άλλο τρόπο», είπε και πρότεινε «να κάνουμε μια Ημερίδα στη Βουλή, παρά Εξεταστική, για το πώς ήρθε το ΔΝΤ στην Ευρώπη», αφού όπως υπογράμμισε «δεν είναι ποινικό θέμα αυτό».
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ