«Απίθανο» το ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμά η Fitch

«Απίθανο» το ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμά η Fitch

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει απίθανο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου, Τζον Όλερτ, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιείτο θα ασκούσε πίεση (δηλαδή υποβαθμίσεις) στις αξιολογήσεις άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

«Αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να φύγει από το ευρώ, αυτό θα είχε κατά την άποψή μας συνέπειες για μία σειρά από αξιολογήσεις, έως το σημείο πολλές από αυτές να τεθούν υπό παρακολούθηση (σ.σ.: για υποβάθμιση)», δήλωσε ο κ. Όλερτ στο πρακτορείο Dow Jones.

Ο ίδιος, τόνισε ότι η σπουδή ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες τους επιδείνωσε τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.

«Σε πολλές περιπτώσεις, η λιτότητα αύξησε την πίεση στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί λύση, πρέπει να υπάρξει κάποιος προσανατολισμός στην ανάπτυξη, γιατί χωρίς ανάπτυξη είναι πραγματικά δύσκολο να μπουν τα πράγματα σε μία τροχιά», δήλωσε.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Fitch προειδοποίησε για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Βρετανίας (αλλαγή των προοπτικών από σταθερές σε αρνητικές) και διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές για τη Γαλλία.

«Κανείς δεν μπορεί βέβαια να κάνει δήλωση ότι θα υπάρξει σύντομα σταθερότητα στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, έως ότου αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια», πρόσθεσε ο κ. Όλερτ.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Posted in Πολιτική and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *