Ανοίγει ξανά κλεισμένα θέματα η τρόικα

Ανοίγει ξανά κλεισμένα θέματα η τρόικα

Ξεκινά ο τελευταίος και πιο σκληρός γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η συμφωνία των τριών αρχηγών άνοιξε τον δρόμο για να «κλειδώσουν» τα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ, όμως, όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η αποδοχή του συνόλου των παρεμβάσεων από τους επικεφαλής της τρόικας δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε εύκολη ούτε δεδομένη.

Μάλιστα τονίζουν πως η τρόικα όχι μόνο διατηρεί επιφυλάξεις για την αποδοτικότητα μέτρων που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά ανοίγει και θέματα τα οποία η ελληνική πλευρά θεωρούσε ότι είχαν γίνει αποδεκτά.

Για παράδειγμα, στελέχη των τεχνικών κλιμακίων, αναφερόμενα στις κλιμακωτές μειώσεις των συντάξεων, επισημαίνουν πως αν είχαν διευρυνθεί τα όρια οι περικοπές θα είχαν διπλάσιο όφελος για τον προϋπολογισμό. Επίσης οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιμένουν για το διαρθρωτικό πακέτο (εργασιακά και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων).

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μία πρώτη γεύση πήρε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Πάνος Τσακλόγλου κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Euroworking Group Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Εκεί οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έστειλαν σαφές μήνυμα: Διευκρινίστε στις λεπτομέρειες και κλείστε τη συμφωνία με την τρόικα προκειμένου να παρουσιαστεί το πρόγραμμα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, ο οποίος επανέλαβε επιφυλάξεις για μέρος των παρεμβάσεων και άσκησε κριτική για καθυστερήσεις τόσο στην αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων όσο και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα και από αύριο το μεσημέρι ξεκινούν νέο γύρο διαβουλεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η τρόικα μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας να ενημερώσει το Euroworking Group, το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου ώστε να προετοιμάσει το Eurogroup.

Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και απεύχονται το ενδεχόμενο μιας «ρήξης» με την τρόικα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι στο πακέτο των δαπανών από τα 11,5 δισ. αφαιρέθηκαν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα ύψους 1 δισ. ευρώ (έτσι αυξήθηκε το φορολογικό πακέτο από τα 2 στα 3 δισ. ευρώ) από τομείς όπως η Αμυνα, η Παιδεία, η Διοικητική Μεταρρύθμιση και οι ΟΤΑ, εντούτοις οι ενστάσεις δεν έχουν εξαλειφθεί.

Με αυτά τα δεδομένα, αύριο Δευτέρα αναμένεται ο Γιάννης Στουρνάρας να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 ο οποίος, ενσωματώνοντας μέτρα της τάξης των 7,5 δισ. από περικοπές δαπανών, αναμένεται να είναι ένας από τους σκληρότερους των τελευταίων ετών. Για το 2014 οι περικοπές θα ξεπεράσουν τα 2,9 δισ., ενώ υπολογίζεται ότι από το πακέτο θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος 559 εκατ. το 2015 και 283 εκατ. το 2016.

Επιπλέον, θα διατυπώνεται η πρόβλεψη για παραμονή της οικονομίας σε ύφεση και το 2013, για έκτη διαδοχική χρονιά, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει περιληπτική αναφορά στην ανάγκη χορήγησης επιπλέον χρόνου στη χώρα για να επαναφέρει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Δαπάνες – Περικοπές 2,4 δις.
Οι ενστάσεις των δανειστών όσον αφορά τις περικοπές των δαπανών επικεντρώνονται στο κονδύλι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αν και οι εξοικονομήσεις περιορίστηκαν από το 1,2 στο 1 δισ. ευρώ, θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος μέσα στην επόμενη διετία.

Επίσης δεν έχουν αποδεχθεί στο σύνολό τους τα μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και γενικότερα των δαπανών Υγείας κατά 1,4 δισ. Γι’ αυτό και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα απαιτήσουν την επιβολή «ρήτρας απόκλισης», σύμφωνα με την οποία για κάθε ευρώ που θα αποκλίνει το πρόγραμμα από τον ποσοτικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 θα επιβάλλεται αυτόματη, ισόποση μείωση μισθολογικής δαπάνης από τον Ιανουάριο του 2014.

Η ελληνική πλευρά θα αντιπροτείνει τη «ρήτρα αντικατάστασης». Πρόκειται για πρόταση της ΔΗΜΑΡ σύμφωνα με την οποία εάν τα φορολογικά έσοδα είναι υψηλότερα από τα αναμενόμενα, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να μην εφαρμόσει κάποιες από τις επώδυνες περικοπές, για παράδειγμα στις συντάξεις. Οπως έχει σημειώσει ο υπουργός Οικονομικών, το ζήτημα θα τεθεί στην τρόικα αλλά η μέχρι στιγμής στάση της δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αλλωστε είναι πάγια η θέση της πως εάν επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα, αυτά θα αξιοποιηθούν για τη μεγαλύτερη των στόχων μείωση ελλείμματος-χρέους.

Πηγή:imerisia.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *