Η σαρκοφάγα Σαρρακένια

Η σαρκοφάγα Σαρρακένια

Η σαρκοφάγα Σαρρακένια

Η Σαρρακένια είναι ένα εντυπωσιακό  σαρκοφάγο φυτό.

Εντυπωσιακό γιατί είναι σαρκοφάγο φυτό άρα διαθέτει παγίδες αλλά και γιατί όταν ανθίσει, τα λουλούδια της είναι εξίσου παράξενα και εντυπωσιακά.


Το φυσικό της περιβάλλον εκτείνεται από τις νοτιότερες περιοχές των ΗΠΑ έως και τα όρια του Καναδά. Οι σαρρακένιες χωρίζονται σε 8 βασικές κατηγορίες, η κάθε μία εκ των οποίων διαχωρίζεται σε αρκετές μικρότερες υπό-κατηγορίες. Πέρα από την φυσική ποικιλότητα, έχουν πρόσφατα δημιουργηθεί και αρκετά υβρίδια.

Η σαρρακένια θεωρείται ο πιο όμορφος εκπρόσωπος των σαρκοφάγων καθώς οι παγίδες της που έχουν σχήμα όρθιας τρομπέτας συνήθως διαθέτουν έντονα χρώματα αλλά και γιατί το μέγεθος του φυτού, στο φυσικό του περιβάλλον, μπορεί να φτάσει σε εντυπωσιακό ύψος.

Τα έντομα προσελκύονται στις παγίδες της σαρρακένιας κυρίως από το χρώμα αλλά και από την έντονη μυρωδιά του νέκταρ. Οι παγίδες, στο εσωτερικό τους, διαιρούνται σε 4 ζώνες. Η πρώτη από πάνω είναι η ζώνη που περιέχει το νέκταρ, ακολουθεί η ζώνη που καλύπτεται από ένα υγρό που γλιστράει, στη συνέχεια υπάρχει μία ζώνη με ανάγλυφη/τριχωτή επιφάνεια και τελευταία είναι η ζώνη όπου γίνεται η αποσύνθεση του θύματος. Η ζώνη του νέκταρ προσελκύει τα έντομα ενώ η ζώνη που γλιστράει παρασύρει τα έντομα πιο βαθιά μέσα στην παγίδα. Εκεί παγιδεύονται από τα τριχίδια της ανάγλυφης ζώνης ώστε να μην μπορούν να δραπετεύσουν και τέλος αποσυντίθενται από τα βακτήρια που υπάρχουν στο υγρό της ζώνης αποσύνθεσης.

Οι σαρρακένιες μπορούν να καλλιεργηθούν κυρίως μέσα σε θερμοκήπιο αλλά κάποιες φορές και σε συνθήκες περιβάλλοντος.

Οι σαρρακένιες αναπτύσσονται καλύτερα σε γλάστρα καθώς απαιτούν ιδιαίτερο εδαφικό μείγμα που δύσκολα μπορείτε να τους εξασφαλίσετε στον κήπο. Η γλάστρα θα πρέπει να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, σε ηλιόλουστο σημείο ώστε να δέχεται τουλάχιστον 6 ώρες απευθείας ηλιακό φως. Μάλιστα αν το φως είναι επαρκές, το χρώμα του φυτού θα μετατραπεί σε κόκκινο. Το καλοκαίρι προστατέψτε την από τον πολύ καυτό ήλιο του μεσημεριού.

Οι σαρρακένιες έχουν ανάγκη από πότισμα με αποσταγμένο νερό. Μην χρησιμοποιείτε νερό βρύσης γιατί το χλώριο που περιέχεται στο νερό των πόλεων μπορεί να σκοτώσει το φυτό σας. Το εδαφικό μείγμα θα πρέπει πάντα να διατηρείται υγρό, μην το αφήσετε να στεγνώσει εντελώς ούτε τον χειμώνα που το φυτό βρίσκεται σε φάση ξεκούρασης. Οι σαρρακένιες θα δείξουν αμέσως ότι διψάνε, καθώς οι παγίδες τους θα αρχίσουν να μαραίνονται. Αν δεν προλάβετε να δώσετε νερό έγκαιρα, τότε η καταστροφή του φυτού είναι σχεδόν βέβαια. Μην δώσετε καθόλου λίπανση στις σαρρακένιες, δεν την έχουν ανάγκη και επιπλέον ρισκάρετε να καταστρέψετε το φυτό σας με το λίπασμα. Οι σαρρακένιες αγαπούν τη ζέστη, δεν αντέχουν όμως καθόλου στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, προστατέψτε τις λοιπόν από την παγωνιά.

Posted in Οικολογία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *