Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στη Θεσσαλονίκη

Τα οφέλη της οικιακής ανακύκλωσης φυτικών υλικών

Τα οφέλη της οικιακής ανακύκλωσης φυτικών υλικών

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θέρμης Θεσσαλονίκης, πάνω από 400 είναι οι συμμετοχές των κατοίκων στο πρόγραμμα κομποστοποίησης φυτικών απορριμμάτων.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ο δήμος πριν από δύο μήνες, σε συνεργασία με τη σχολή Δασοπονίας του ΑΠΘ.

Ο δήμος Θέρμης για τις ανάγκες του προγράμματος προμηθεύτηκε και διαθέτει δωρεάν 1,100 κάδους κομποστοποίησης στους κατοίκους.

Έτσι οι κάτοικοι του δήμου τώρα παράγουν το δικό τους λίπασμα.

Τα φυτικά υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και να μετατραπούν σε λίπασμα είναι:

Φύλλα (χλωρά και ξερά) αγριόχορτα (χωρίς ώριμους σπόρους), μαραμένα λουλούδια, ροκανίδια, πριονίδια (σε ανάμειξη με πράσινα μέρη), κλαδιά θάμνων, δένδρων, χαλασμένα φρούτα, φλούδες από φρούτα, χώμα από γλάστρες όταν ανανεώνονται, φύκια θαλάσσης, κατακάθια του καφέ, φύλλα τσαγιού, γρασίδι, γκαζόν, άχυρα και ξερά χόρτα, τσόφλια από αυγά, λαχανικά της κουζίνας, κοπριές από κατοικίδια φυτοφάγα ζώα.

Τα οφέλη της οικιακής ανακύκλωσης φυτικών υλικών για τους κατοίκους είναι ότι παραμένουν στους πολίτες, σε σχέση με όλες τις άλλες μορφές ανακύκλωσης και δεν έχει κανένα κόστος.

Παράλληλα, γίνεται προετοιμασία για ένα σύστημα που απαγορεύει την ταφή φυτικών υλικών στους ΧΥΤΑ και στο μέλλον θα επιβραβεύει οικονομικά, τους πολίτες που έχουν μειώσει τα απορρίμματα τους.

Πηγή: econews.gr

Posted in Οικολογία and tagged , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *