Καρχαρίες: μύθοι και πραγματικότητες

Καρχαρίες: μύθοι και πραγματικότητες

Καρχαρίες: μύθοι και πραγματικότητες

Μύθος: Οι καρχαρίες είναι άγρια κτήνη και αποτελούν μεγάλη απειλή για τον άνθρωπο.
Πραγματικότητα: Ο άνθρωπος δεν αποτελεί λεία του καρχαρία. Πολλά είδη τρέφονται με ζωοπλαγκτόν ή μικρά ψάρια. Επιθέσεις σε άνθρωπο πραγματοποιούνται μόνο για άμυνα, ή σε περιοχές όπου αναπτύσσονται τουριστικές δραστηριότητες προσέλκυσης καρχαριών.


Μύθος: Οι καρχαρίες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα επιβίωσης.
Πραγματικότητα: Οι καρχαρίες είναι μεταξύ των πιο τρωτών (βιολογικά) ζώων λόγω του αργού ρυθμού ανάπτυξης και αναπαραγωγικής ωρίμανσης, της μεγάλης διάρκειας εγκυμοσύνης και του μικρού αριθμού νεαρών ανά αναπαραγωγική περίοδο.

Μύθος: Δεν υπάρχουν πολλοί καρχαρίες στα μεσογειακά νερά.
Πραγματικότητα: Δεν υπάρχουν τόσοι όσοι υπήρχαν. Στο σύνολο τους οι αριθμοί των καρχαριών έχουν μειωθεί, με πολλά είδη να μειώνονται ανησυχητικά και μερικά να έχουν ήδη εκλείψει ανά περιοχές.

Μύθος: Η αλιεία καρχαριών είναι διαδεδομένη και συνιστά πρόβλημα μόνο στην Ασία.
Πραγματικότητα: Μερικές ευρωπαϊκές χώρες κατέχουν τα πρωτεία στην αλίευση καρχαριών. Η Ευρώπη κατέχει τα πρωτεία στη μείωση των πληθυσμών καρχαριών στον κόσμο.

Μύθος: Ακόμη και αν η αλίευση καρχαριών είναι πρόβλημα, ως άτομο δεν είμαι σε θέση να βοηθήσω.
Πραγματικότητα: Η μεταφορά της δημόσιας ανησυχίας στις αρμόδιες αρχές και νομοθέτες είναι το κλειδί για τη βελτίωση του πλαισίου προστασίας καρχαριών στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο. Ίσως είναι η τελευταία ελπίδα απέναντι στον ορατό κίνδυνο εξαφάνισης τους.

Πηγή: www.e-telescope.gr

Posted in Οικολογία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *