Η ραδιενέργεια στο Τσερνομπίλ μειώνει τη βιοποικιλότητα

Η ραδιενέργεια στο Τσερνομπίλ μειώνει τη βιοποικιλότητα

Η ραδιενέργεια στο Τσερνομπίλ μειώνει τη βιοποικιλότητα

Ο πληθυσμός των άγριων ζώων που ζουν στην απαγορευμένη περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, παρουσιάζει σημαντική μείωση, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες μετά από 4 περίπου χρόνια μελέτης στην εν λόγω περιοχή, κατέγραψε σημαντική μείωση στον αριθμό των άγριων ζώων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ecological Indicators.

Oι επιστήμονες ήθελαν να εξετάσουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην εν λόγω περιοχή.

Οι καθηγήτες Timothy Mousseau από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ και ο Dr.Anders Moller Πανεπιστήμιο Paris-Sud της Γαλλίας, συνεργάστηκαν για την καταγραφή του πληθυσμού των άγριων ζώων.

Από το 2006-2009, κατέγραψαν και εξέτασαν έντομα, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά.

Στην προηγούμενα έρευνα που είχαν κάνει οι επιστήμονες, είχαν αποκαλύψει σημαντικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στα πουλιά και στα έντομα που ζουν στην απαγορευμένη ζώνη.

Στη νέα έρευνα που έκαναν, διαπίστωσαν ότι υπάρχει μείωση και στο πληθυσμό των θηλαστικών και των ερπετών.

Η ομάδα επιστημόνων κατέγραψαν το πληθυσμό των άγριων ζώων που ζουν στην εν λόγω περιοχή, η οποία παραμένει ραδιενεργή σε μικρότερο βαθμό, με τον πληθυσμό άλλων ζώων, που ζουν σε μη μολυσμένες περιοχές.

«Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα ήταν καταλυτικά», δήλωσε ο καθηγητής Mousseau.

Η ομάδα παρατήρησε ότι τα πουλιά εμφάνιζαν όγκους στο πόδια, στο κεφάλι και τα μάτια τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ατύχημα συνέβη στις 26 Απριλίου του 1986, όταν η έκρηξη που σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα 4 του Τσερνομπίλ, έστειλε ένα σύννεφο ραδιενέργειας πάνω από την Ευρώπη και προκάλεσε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, επηρεάζοντας την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων .

Χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο από την έκθεση στη ραδιενέργεια, μολύνθηκε ο αέρας, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα τρόφιμα.

Πηγή: econews.gr

Posted in Οικολογία and tagged , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *