Γαλάζιες Σημαίες 2010: 2η η Ελλάδα

Γαλάζιες Σημαίες 2010

Γαλάζιες Σημαίες 2010

Η Ελλάδα παρέμεινε στη δεύτερη θέση φέτος με 421 «Γαλάζιες Σημαίες» ανάμεσα σε 41 χώρες παγκοσμίως, τέσσερις λιγότερες σημαίες σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Σε ότι αφορά τις μαρίνες βραβεύτηκαν 9 ελληνικές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η ΕΕΠΦ συντονίζει το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» στην Ελλάδα.

Πρώτη ήρθε η Ισπανία, τρίτη η Γαλλία και τέταρτη η Τουρκία.

Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2884 ακτές και 627 μαρίνες.

Στην Αττική, κέρδισαν Γαλάζια Σημαία μεταξύ άλλων, οι παραλίες του Σχοινιά, της Πούντα Ζέζας, της Αναβύσσου, του Λαγονησίου, της Βάρκιζας, της Βουλιαγμένης και της Βούλας.

Τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες έχουν: το Λασίθι 42, η Χαλκιδική 40, τα Δωδεκάνησα 41, η Κέρκυρα 35, τα Δωδεκάνησα 33, τα Χανιά 27, οι Κυκλάδες 22, όσες και η Μαγνησία.

Οι περισσότερες βραβευμένες ακτές είναι: 96 στην Κρήτη, 35 στην Κέρκυρα, 33 στη Ρόδο, 10 στη Λέσβο, 8 στη Ζάκυνθο, 8 στη Σκιάθο.

Από τις Κυκλάδες πρώτες είναι η Σύρος, η Ιος, η Πάρος από 4 ακτές η καθεμιά.

Οι δήμοι με τις περισσότερες σημαίες στις ακτές τους είναι: Καλλιθέας Ρόδου 25, Αγίου Νικολάου Λασιθίου 22, Σταγείρων Χαλκιδικής 14, Ανατολικού Ολύμπου Πιερίας 9, Σιθωνίας Χαλκιδικής 8, Βόλου Μαγνησίας, Σκιάθου και Ιεράπετρας από 8 η καθεμία.

Η περιοχή Μελιτειέων Κέρκυρας κέρδισε τις περισσότερες σημαίες φέτος, 3, ενώ αυτές που έχασαν τις ακτές, σε σχέση με πέρσι, είναι η Καλλιθέα Ρόδου και η Σιθωνία Χαλκιδικής.

Οι νομοί Χαλκιδικής και Αττικής είναι εκείνοι που μετρούν από 2 μαρίνες (Πόρτο Καρράς στον δήμο Σιθωνίας, Μαρίνα Σάνη στον δήμο Κασσάνδρας ο πρώτος και Olympic Marine στο Λαύριο και Μαρίνα Φλοίσβου ο δεύτερος). Οι υπόλοιπες βρίσκονται στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, στη Λευκάδα, στις Γουβιές της Κέρκυρας, στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου και στην Κω, σύφμωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Η Γαλάζια Σημαία είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του.

Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Θα πρέπει να τηρούνται 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.

Πηγή: econews.gr

Posted in Οικολογία and tagged , , , , , , , , .

One Comment

  1. Pingback: Οι ακτές της Ελλάδας από τις καθαρότερες στην Ευρώπη | Slap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *