Επανεμφάνιση «εξαφανισμένου» σολομού στην Ιαπωνία

Επανεμφάνιση «εξαφανισμένου» σολομού στην Ιαπωνία

Επανεμφάνιση «εξαφανισμένου» σολομού στην Ιαπωνία

Ένα είδος ιαπωνικού σολομού που θεωρούνταν εξαφανισμένο από το 1940 τελικά ζει και βασιλεύει σε μια λίμνη κοντά στο όρος Φίτζι, ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο.


«Πραγματικά εξεπλάγην. Εϊναι ένα πολύ ενδιαφέρον ψάρι, ένας πραγματικός θησαυρός. Πρέπει τώρα να το προστατεύσουμε για να μην εξαφανιστεί ξανά» δήλωσε ο καθηγητής Τετσούχι Νακάμπο.

Το μαύρο κοκάνε, γνωστό ως «κουνιμάσου» στα ιαπωνικά, ζούσε κάποτε σε μια λίμνη της επαρχίας Ακίτα. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι εξαφανίστηκε πριν από 70 χρόνια, όταν ένα υδροηλεκτρικό έργο έκανε τα νερά της λίμνης πιο όξινα.

Σε μια προσπάθεια να σώσουν τον σπάνιο σολομό, οι επιστήμονες είχαν μεταφέρει τότε 100.000 αβγά του ψαριού στη λίμνη Σάικο, περίπου 500 χλμ από τη μητρική λίμνη των ψαριών, στους πρόποδες του Φούτζι.

Κανείς δεν περίμενε ότι το σχέδιο σωτηρίας θα στεφόταν από επιτυχία, ο σολομός όμως βρέθηκε να ζει και και να βασιλεύει στη λίμνη Σάικο.

Σύμφωνα με τον Δρ Νακάμπο, ο πληθυσμός του ψαριού βρίσκεται σε υγιή επίπεδα και πιθανότατα θα επιβιώσει αν δεν υποβαθμιστεί η λίμνη.

Posted in Οικολογία and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *