Αιολική ενέργεια

Αιολική ενέργεια: σταθερή ανάπτυξη στην Ευρώπη

Αιολική ενέργεια: σταθερή ανάπτυξη στην Ευρώπη

Οι επενδύσεις για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ευρώπη  θα παραμείνουν σταθερές μέσα στο 2010 και παρ΄ όλα τα προβλήματα με τις χρηματοδοτήσεις, θα σημειωθεί αύξηση της δυναμικότητας κατά 13%, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) τη Δευτέρα 14 Ιουνίου.

Η EWEA εκτιμά ότι η δυναμικότητα των αιολικών πάρκων θα αυξηθεί κατά 10GW φέτος στην Ευρώπη, έναντι της αύξησης 10,2GW που είχε σημειωθεί πέρυσι.

«Προβλέπεται να είναι άλλη μια δυνατή χρονιά για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ευρώπη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της EWEA, Christian Kjaer.

« Στην Ισπανία, αναμένουμε δραματική μείωση στις κατασκευές νέων αιολικών πάρκων, αν και η συγκεκριμένη πτώση θα αντισταθμιστεί από τις κατασκευές σε νέα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, στην εν λόγω ανακοίνωση τονίζεται ότι ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας φέτος, βασίζεται στις παραγγελίες που έγιναν μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Γεγονός που σημαίνει ότι ο κλάδος της αιολικής ενέργειας επιδεικνύει αντοχές στην οικονομική κρίση.

Μεγάλη ανάπτυξη σημειώνεται στην κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EWEA, φέτος προστέθηκε δυναμικότητα 1GW στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις, έναντι περίπου 577 μεγαβάτ το 2009. Αλλά οι χρηματοδοτήσεις παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα.

Πηγή: econews.gr

Posted in Οικολογία and tagged , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *