Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα σώσουν τον πλανήτη

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα σώσουν τον πλανήτη

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα σώσουν τον πλανήτη

Η περιοχή της Μεσογείου θα μπορούσε να διαδραματίσει το ρόλο του «σωτήρα» του πλανήτη, καθώς, ο φυσικός πλούτος που διαθέτει, ιδίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνέβαλε, τουλάχιστον, στην πανευρωπαϊκή και παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει στους συμμετέχοντες στο περιφερειακό φόρουμ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.


Με την προσοχή στραμμένη στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την αντιμετώπιση των απρόβλεπτων κινδύνων, που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή για τον πλανήτη, στο φόρουμ της ΕΤΕπ υπογραμμίσθηκε η ανάγκη ύπαρξη πολιτικής βούλησης, συντονισμού και σύμπραξης πολιτικών, επιστημονικών, επιχειρηματικών και άλλων φορέων για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Πλούταρχο Σακελλάρη, η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, που διεξάγεται στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, έχει την ευκαιρία να αποτελέσει την αφετηρία για τη χάραξη της στρατηγικής αξιοποίησης της «πράσινης» ενέργειας, αλλά και βήμα προς το συντονισμό των μεσογειακών χωρών στην πορεία της πράσινης ανάπτυξης.

Στη Διάσκεψη η ΕΤΕπ θα παρουσιάσει την αναλυτική έρευνα του «ηλιακού προγραμματισμού της Μεσογείου», όπου, καταγράφονται συγκεκριμένες προβλέψεις σχετικά με τις ψηφιακές διαστάσεις της νέας, «πράσινης» πορείας της Μεσογείου.

Το σημαντικότερο στοιχείο της έρευνας είναι ότι στο ορατό μέλλον διαφαίνεται ο εντυπωσιακός αριθμός των 20 GW ως εφικτή, έστω και μακροπρόθεσμη, συμβολή της περιοχής της Μεσογείου, στη διεθνή προσπάθεια αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, όπως και των υπολοίπων ΑΠΕ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σακελλάρης, παρά τις όποιες δυσκολίες, η ΕΤΕπ θα δώσει το δυναμικό «παρών» που δικαιούται και αξίζει η εμπειρία και το κύρος του θεσμού στην υποστήριξη της πράσινης πορείας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.

Εξάλλου, η ΕΤΕπ έχει ήδη δώσει πολυάριθμες αποδείξεις ότι έχει και την πείρα και την τεχνογνωσία επιτυχούς διεκπεραίωσης μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων. Νέο πειστικό παράδειγμα είναι το τούνελ, συνολικού μήκους 77 χιλιομέτρων, που θα συνδέσει, στο εγγύς μέλλον, την Ευρώπη με την Ασία.

Το διηπειρωτικό, υποθαλάσσιο τούνελ στο Βόσπορο, στη συγχρηματοδότηση του οποίου η ΕΤΕπ συμμετέχει με περισσότερο από ένα δισ. ευρώ, αναμένεται να μην ολοκληρωθεί το 2011, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, λόγω της ανακάλυψης μιας από τις πολυάριθμες πύλες της αρχαίας πόλης της Κωνσταντινούπολης. Εξάλλου, στη διάρκεια κατασκευής του τούνελ, 34 καράβια από την εποχή του Βυζαντίου ήρθαν και πάλι στο «φως».

Ωστόσο, όπως είπε από την πλευρά του, ο εκ των αντιπροέδρων της ΕΤΕπ, Ματίας Κόλατζ Άνεν, η συγκεκριμένη υποθαλάσσια σιδηροδρομική σύνδεση θα επιτρέψει το παγκοσμίως γνωστό «Όριεντ Εξπρές» να ταξιδεύει από την Ευρώπη όχι μέχρι την Κωνσταντινούπολη, αλλά μέχρι την ‘Αγκυρα.

Εξάλλου, το έργο προβλέπει και τη λειτουργία γραμμής του μετρό, η οποία θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στις δύο κρεμαστές γέφυρες του Βοσπόρου, που συνδέουν την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της πόλης.

Posted in Οικολογία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *