Ανανεώσιμο καύσιμο «απειλεί» το πετρέλαιο

Ανανεώσιμο καύσιμο «απειλεί» το πετρέλαιο

Ανανεώσιμο καύσιμο «απειλεί» το πετρέλαιο

Από την άλγη και το πριονίδι ως τα απορρίμματα, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους παραγωγής καυσίμων που θα αντικαταστήσουν τα ορυκτά.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κρέατος στον κόσμο, η αμερικανική Tyson Foods σε συνεργασία με την εταιρεία έρευνας συνθετικών καυσίμων Syntroleum Corporation πιστεύουν ότι λύση του μέλλοντος βρίσκεται στο ζωικό λίπος.


Οι δύο εταιρείες έχουν θέσει σε λειτουργία μια μονάδα στο Γκίσμαρ της Λουιζιάνα όπου δοκιμάζουν τη δυνατότητα μετατροπής μη βρώσιμων ελαίων και λιπών σε «ανανεώσιμο”» καύσιμο, κατάλληλο για χρήση σε οχήματα.

Η μονάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο και ήδη παράγει 397 χιλιάδες λίτρα καυσίμου ημερησίως, ενώ υπάρχει η παραγωγική δυνατότητα 284 εκατομμυρίων λίτρων ετησίως.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της κοινής εταιρείας το «ανανεώσιμο» καύσιμο δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα όπως τα βιοκαύσιμα που παράγονται από σόγια. Τα λίπη υδρογονώνονται σε υψηλά επίπεδα πίεσης και θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα ένα συνθετικό υδρογονάνθρακα πανομοιότυπο με αυτόν των ορυκτών καυσίμων, χωρίς όμως τις επιβλαβείς για το περιβάλλον ουσίες όπως το βενζόλιο και το διοξείδιο του θείου.

Επίσης, η καύση του «ανανεώσιμου» καυσίμου προκαλεί μικρότερες εκπομπές 58% με 80% διοξειδίου του άνθρακα από το «παραδοσιακό».

Τέλος, μπορεί να αναμειχθεί χωρίς πρόβλημα τόσο με το πετρέλαιο όσο και με τα βιοκαύσιμα.

Για το «ανανεώσιμο» καύσιμο από ζωικό λίπος έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον ο αμερικανικός στρατός.


Posted in Οικολογία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *