Ώρα για μπανάκι!

Ώρα για μπανάκι!

Όσοι έχουν σκύλο, ένα από τα θέματα που τους απασχολούν είναι το θέμα του μπάνιου! Άλλα σκυλιά αγαπάνε να κάνουν μπάνιο ενώ άλλα τρέμουνκαι μόνο με την ιδέα!

Πού να πλένω τον σκύλο μου;

Όπως σε σας δεν αρέσει το κρύο νερό, το ίδιο νιώθει και ο σκύλο σας. Έτσι, όταν κάνετε μπάνιο το σκύλο σας, προσπαθήστε να το κάνετε μέσα στο σπίτι, όπου υπάρχει ζεστό νερό.

Τι μπορώ να κάνω για να μη γεμίσει νερά το μπάνιο μου και χρειάζομαι…βάρκα;

Πρώτα από όλα, βγάλτε από το μπάνιο όποια τυχόν βιβλία ή περιοδικά υπάρχουν μέσα στο μπάνιο και θα μπορούσαν να καταστραφούν από το νερό. Απλώστε ένα φύλλο πλαστικού ή μεγάλες σακούλες σκουπιδιών στο πάτωμα. (Μπορείτε να κόψετε τις σακούλες σκουπιδιών από τη μια πλευρά τους για να γίνουν μακρύτερες). Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε κάποιο παλιό ή βρώμικο σεντόνι για να καλύψετε το πάτωμα του μπάνιου.

Τι θα πρέπει να έχω φροντίσει να είναι έτοιμο προτού αρχίσει το μπάνιο;

Τα πάντα! Αν δεν υπάρχει «τηλέφωνο» ντους το οποίο να μπορείτε να κινείτε εύκολα για να πλύνετε το σκύλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο μπωλ για τα μεγαλόσωμα σκυλιά ή μια μικρή πλαστική κούπα για τα μικρόσωμα σκυλιά, για να τα ξεπλύνετε. Επίσης, να έχετε ετοιμάσει προτού ξεκινήσετε, το σαμπουάν/μαλακτικό, την πετσέτα, το μπισκότο του σκύλου και μια χτένα.

Ο σκύλος μου μισεί το μπάνιο, πώς θα καταφέρω να τον βάλω στη μπανιέρα;

Εκτός κι αν ο σκύλος σας είναι βαρύς ή μεγάλου μεγέθους, μπορείτε να κουβαλήσετε αγκαλιά τα περισσότερα σκυλιά μέσα στο μπάνιο. Προτείνετε να έχετε μισογεμίσει τη μπανιέρα με χλιαρό νερό προτού καν φέρετε τον σκύλο σας μέσα στο μπάνιο. Μερικές φορές, ο ήχος του νερού που τρέχει (για να γεμίσετε τη μπανιέρα), αρκεί για να τρομοκρατήσει τον σκύλο.

Αν έχετε ένα μεγαλόσωμο σκύλο, μπορείτε (α) να τον δωροδοκήσετε με λιχουδιές, (β) να φέρετε το αγαπημένο του παιχνίδι μέσα στο μπάνιο και να φωνάξετε τον σκύλο και να παίξετε μαζί του ενώ τον δελεάζετε να μπει μέσα στο μπάνιο.

Ίσως να θέλετε να συνηθίσετε τον σκύλο στο μπάνιο, 1-2 ημέρες πριν τον κάνετε μπάνιο, με το να του δίνετε ιδιαίτερες λιχουδιές μέσα στο μπάνιο ή με το να τον κάνετε να μένει μέσα στο μπάνιο όσο κάνετε οι ίδιοι μπάνιο.

Μόλις βάλετε τον σκύλο μέσα στη μπανιέρα, επαινέστε τον για το ότι είναι τόσο καλό παιδί, και δώστε του ένα μικρό κόκαλο.

Αν ο σκύλος σας προσπαθήσει να το σκάσει από τη μπανιέρα, επιμείνετε και μιλήστε του πιο σταθερά, καθώς ο σκύλος σας μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά του τόνου της φωνής σας μεταξύ του έπαινου και της «διόρθωσης». Στα πρώτα 2-3 μπάνια, ίσως να χρειαστεί να έχετε κάποιον να σας βοηθήσει κρατώντας τον σκύλο ακίνητο.

Ποιο σαμπουάν/μαλακτικό να χρησιμοποιήσω;

Οι περισσότεροι κτηνίατροι θα σας προτείνουν να χρησιμοποιήσετε κάποιο κτηνιατρικό σαμπουάν ή μπορείτε επίσης, να αγοράσετε κάποιο ειδικό σαμπουάν κατά των ψύλλων ή του καλα-αζαρ, που υπάρχουν στο εμπόριο. Αν κάποιος σκύλος ξύνεται, αλλά δεν έχει παράσιτα, ίσως να έχει ξηρό δέρμα ή κάτι που μοιάζει σαν πιτυρίδα. Αν συμβαίνει αυτό, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας προτείνει ένα ουδέτερο, αντιαλλεργικό σαμπουάν. Επίσης, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν κάποιο παιδικό σαμπουάν (που είναι αθώο) ή και κάποιο απαλό μαλακτικό για ανθρώπους. Η επιλογή είναι δική σας, καθώς οι κτηνίατροι επιμένουν ότι το pH του δέρματος των ανθρώπων διαφέρει από αυτό των ζώων και ότι τα ζώα θα πρέπει να πλένονται με τα ειδικά σαμπουάν για αυτά.

Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία του μπάνιου;

Μόλις ο σκύλος σας βρεθεί μέσα στη μπανιέρα, μουσκέψτε τον. Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε να πάει νερό στα αυτιά, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι καλό για τα σκυλιά. Ίσως χρειαστεί να μιλάτε γλυκά και ήρεμα στο σκύλο για να τον χαλαρώσετε.

Έπειτα, πάρτε το σαμπουάν και απλώστε το στην πλάτη του σκύλου, σχηματίζοντας μια λεπτή γραμμή με σαμπουάν. Βρέξτε καλά τα χέρια σας και ανακατέψτε το σαμπουάν πάνω στο τρίχωμα του σκύλου, κάνοντας ελαφρό μασάζ για να εισχωρήσει μέσα στο τρίχωμά του. Βεβαιωθείτε ότι απλώνετε τον αφρό και κάτω από τα πόδια, στην κοιλιά και γύρω από την ουρά. Προσοχή στο πρόσωπο, και προσπαθήστε γενικά, να αποφεύγετε να πλένετε αυτή την περιοχή του σώματος. Μπορείτε, αφού έχετε απλώσει το σαμπουάν πάνω σε όλο το σώμα του σκύλου, να χτενίσετε το τρίχωμα για να απομακρύνετε τυχόν ψύλλους και το τρίχωμα που έχει μαδήσει. Ξεπλένετε τη χτένα με νερό μετά από κάθε κίνηση χτενίσματος που κάνετε.

Ένας άλλος τρόπος για να απλώσετε το σαμπουάν, είναι, αφού μουσκέψετε τον σκύλο με νερό, να διαλύσετε ένα μέρος του σαμπουάν σε τρία μέρη νερού, και να το ανακατέψετε και έπειτα, να το απλώσετε πάνω στο τρίχωμα του σκύλου. Έτσι, εξοικονομείτε σαμπουάν, αλλά και προτείνεται από τους κτηνιάτρους, ειδικά για σκυλιά που παρουσιάζουν ξηροδερμία ή «πιτυρίδα».

Μετά το χτένισμα, χρησιμοποιήστε την κούπα (ή το ντους) για να ρίξετε νερό πάνω στο σκύλο και να τον ξεπλύνετε καλά. Ίσως χρειαστεί να βάλετε και δεύτερη δόση σαμπουάν, αν ο σκύλος είναι πολύ βρώμικος.

Αν χρησιμοποιείτε μαλακτικό, απλώστε μια κατάλληλη ποσότητα πάνω στις τούφες τριχώματος που είναι θαμπές, ή μπερδεμένες. Για πολλά σκυλιά, τέτοιες τούφες υπάρχουν στην πλάτη, ή κοντά στη ουρά. Τρίψτε το μαλακτικό πάνω στις τούφες για να εισχωρήσει σε αυτές και αφήστε το να δράσει για ένα λεπτό. Καθώς περιμένετε, συνεχίστε να χτενίζετε τον σκύλο.

Ξεπλύνετε τον πάρα πολύ καλά με άφθονο νερό.

Posted in Οικολογία and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *