Ωρολογιακή βόμβα το Σέιχ Σου

Ωρολογιακή βόμβα το Σέιχ Σου

«Κινούμαστε και ζούμε πάνω σε ωρολογιακή βόμβα». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ο αντιστράτηγος, επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Βόρειας Ελλάδας, Βασίλης Τουλίκας, περιγράφει, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο, την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την πυροπροστασία ειδικά στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η σύσκεψη για την προστασία του Σέιχ Σου, που οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ήταν αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί.

Πυκνή βλάστηση εξαιτίας των βροχοπτώσεων, ξερά χόρτα παντού, πεταμένα κλαδιά, ασυντήρητα δίκτυα και σκουπίδια δημιουργούν φέτος μια εκρηκτική κατάσταση σχετικά με την πυροπροστασία.

Ο κ. Τζιτζικώστας κατά την εισήγησή του ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και έχουν προχωρήσει στις εργασίες τις οποίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν για τη διασφάλιση της πολιτικής προστασίας.

Δεν απέφυγε όμως να επιρρίψει ευθύνες στους δήμους, που, όπως τόνισε, θα πρέπει να διαθέσουν άμεσα τα χρήματα που έλαβαν από το υπουργείο Εσωτερικών για την Πολιτική Προστασία. Η κατανομή των κονδυλίων έγινε, αλλά, όπως υπογράμμισε και ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι δήμοι δεν τα έχουν πάρει ακόμη στα χέρια τους. Επιπλέον δε λείπουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα στα οποία εστίασε ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, Αλέξανδρος Καϊλής.

«Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος παρακολούθησης του Σέιχ Σου με κάμερες, το έργο δεν έχει παραδοθεί προς χρήση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και παραμένει ανενεργό» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας μεταξύ άλλων. Ο κ. Τουλίκας επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι για γραφειοκρατικούς λόγους το σύστημα με τις κάμερες δεν έχει παραδοθεί για χρήση στην Πυροσβεστική. Εκκρεμεί στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Ο κ. Τουλίκας επισήμανε επίσης τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής ειδικά για το Σέιχ Σου, όπου γίνονται ακόμη και περιπολίες από δικυκλιστές, ενώ την προσπάθεια συνδράμουν και εθελοντές. Μια πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής είναι η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στους πολίτες στην εθνική οδό προς Χαλκιδική, προς Καβάλα και στα διόδια των Μαλγάρων, ώστε όλοι να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάφλεξης.

Όπως επισημαίνει αναφορικά με τα προβλήματα του δάσους τον προηγούμενο Μάιο υπήρξαν πολλές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα η βλάστηση να είναι πολύ πυκνή σε δάση και πρανή δρόμων. Την ίδια ώρα, η αποψίλωση είναι μηδενική. Υπάρχει επιπλέον, περίσσια καύσιμη ύλη με πολλά ξερά χόρτα και πεταμένα κλαδιά, ενώ δημιουργούνται διαρκώς σκουπιδότοποι ακόμη και σε δασικές εκτάσεις. Παράλληλα οι ιδιώτες δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα τους με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Τέλος το δασικό οδικό δίκτυο δεν είναι προσβάσιμο σε όλα τα πυροφυλάκεια, ενώ τα Σαββατοκύριακα η πυροσβεστική βρίσκει κλειστά τα τηλέφωνα των αρμοδίων.

«Κινούμαστε και ζούμε σε ωρολογιακή βόμβα. Αν δε γίνουν άμεσα καθαρισμοί ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος. Σήμερα στο Σέιχ Σου δεν επιτρέπεται κανένας να ψήνει, ακόμη και στους οργανωμένους χώρους είναι τα πράγματα επίφοβα» καταλήγει ο κ. Τουλίκας.

Πηγή:tvxs.gr

Posted in Οικολογία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *