Χρονιά ακραίων φυσικών φαινομένων παγκοσμίως το 2011

Χρονιά ακραίων φυσικών φαινομένων παγκοσμίως το 2011

Χρονιά «ακραίων» φυσικών φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο με πλημμύρες στην Ταϊλάνδη, υπερβολική ξηρασία στην Αφρική και καύσωνα ανά την Ευρώπη αποτέλεσε το 2011, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

«Οι άνθρωποι θα θυμούνται αυτή τη χρονιά ως μια ακραία (χρονιά) σε ό,τι αφορά τον καιρό και το κλίμα», δήλωσε η Τζέσικα Μπλάντεν, κλιματολόγος στην Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ουσιαστικά ήταν χαμηλότερες, κατά μέσο όρο, τον περασμένο χρόνο σε σχέση με το 2010 κυρίως εξαιτίας του φαινομένου Λα Νίνια που σποραδικά προκαλεί ψυχρότερα ρεύματα στον Ειρηνικό, σύμφωνα με έκθεση για την κατάσταση του κλίματος που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το 2011 ήταν θερμότερο από το αναμενόμενο, δεδομένων των σε γενικές γραμμές χαμηλότερων θερμοκρασιών στη διάρκεια του Λα Νίνια και συγκαταλέγεται στις 15 θερμότερες χρονιές από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία πριν από έναν αιώνα.

Η αρκτική περιοχή εξακολουθεί να θερμαίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς -σχεδόν δύο φορές γρηγορότερα από τον υπόλοιπο κόσμο- με τον πάγο των θαλασσών να συρρικνώνεται στο δεύτερο μικρότερο καταγεγραμμένο μέγεθός του.

Κίνδυνος πλημμυρών
«Κάθε καιρικό φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα συμβαίνει στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος που αλλάζει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κάθριν Σάλιβαν, αναπληρώτρια διοικητής της ΝΟΑΑ. «Αυτή η ετήσια έκθεση παρέχει στους επιστήμονες και στους πολίτες μια ανάλυση του τι έχει συμβεί ώστε να μπορέσουμε όλοι να προετοιμαστούμε για το τι πρόκειται να συμβεί», λέει η ίδια αναφερόμενη στην 22α ετήσια έκθεση «Η Κατάσταση του Κλίματος».

Στην κεντρική Αγγλία, ο Νοέμβριος του 2011 ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στη Βρετανία από το 1659.

Παράλληλα, ο κίνδυνος πλημμυρών για πολλές αγγλικές κατοικίες κι επιχειρήσεις ενδέχεται να αυξηθεί κατά τέσσερις φορές μέχρι το 2035 αν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, προειδοποίησαν σήμερα κυβερνητικοί σύμβουλοι.

Σχεδιασμός και επενδύσεις
Με τις πλημμύρες να συνεχίζουν να σημειώνονται σε πολλά τμήματα της Βρετανίας ύστερα από τον πιο υγρό Ιούνιο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, οι κυβερνητικοί σύμβουλοι για το κλίμα ανακοίνωσαν ότι απαιτείται καλύτερος σχεδιασμός και επενδύσεις για καλύτερη στέγαση σε πεδινές περιοχές.

Η έκθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια ημέρα αφότου ο ΝΟΑΑ δημοσιοποίησε στοιχεία για τις ηπειρωτικές ΗΠΑ που δείχνουν ότι οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, το ίδιο και οι πρώτοι έξι μήνες του 2012.

Πηγή:Imerisia.gr

 

Posted in Οικολογία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *