Καλές ειδήσεις για τους πάγους της Αρκτικής

Και δυο καλές ειδήσεις για τους πάγους της Αρκτικής και τις πολικές αρκούδες

Και δυο καλές ειδήσεις για τους πάγους της Αρκτικής και τις πολικές αρκούδες

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί κλιματολόγοι, η υποχώρηση των πάγων της Αρκτικής δεν είναι μη αναστρέψιμη, υποδεικνύει νέα μελέτη στο περιοδικό Nature, ενώ μια δεύτερη έρευνα προβλέπει ότι οι πολικές αρκούδες θα συνεχίσουν να έχουν πάγο να σταθούν και να επιβιώσουν.


«Μπορεί ακόμα να γίνει κάτι για να σωθούν οι πολικές αρκούδες» δήλωσε ο Στίβεν Άρμστραπ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και επικεφαλής της πρώτης μελέτης.

Η ομάδα του Άρμστραπ εξέτασε τη σταθερή σχέση ανάμεσα στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τους επιπλέοντες πάγους της Αρκτικής και την έκταση του ενδιαιτήματος της πολικής αρκούδας. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι δεν υπάρχει «σημείο χωρίς επιστροφή», πέρα από το οποίο οι πάγοι δεν θα επανεμφανιστούν στην περιοχή.

«Ένα τέτοιο σημείο χωρίς επιστροφή θα σήμαινε ότι οι μελλοντικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν θα βοηθούσαν σχεδόν καθόλου στη σωτηρία της πολικής αρκούδας» εξήγησε ο Άρμστραπ.

Προηγούμενες μελέτες προβλέπουν πάντως ότι τα επόμενα χρόνια η Αρκτική δεν θα έχει καθόλου πάγο το καλοκαίρι και θα είναι ουσιαστικά μια απέραντη θάλασσα. Άλλες έρευνες έδειχναν ότι η απώλεια θα είναι μη αναστρέψιμη.

Δυσοίωνες ήταν και η πρόβλεψη μιας ομοσπονδιακής μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια και προειδοποιούσε ότι τα δύο τρίτα του βιότοπου της πολικής αρκούδας θα έχουν εξαφανιστεί έως τα μέσα του αιώνα.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, καταλήγει στο αισιόδοξο συμπέρασμα ότι η πολική αρκούδα δεν θα χάσει άμεσα τον πάγο κάτω από τα πόδια της.

Η ομάδα της Στέφανι Φίρμαν στο Παρατηρητήριο Γης Lamont-Doherty της Νέας Υόρκης υπολογίζει ότι, παρά την αύξηση της θερμοκρασίας, ο πάγος θα παραμείνει στη βόρεια πλευρά του καναδικού αρκτικού αρχιπελάγους και στη Γροιλανδία.

Μια περιοχή μισού εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων θα παραμείνει καλυμμένη από πάγο όλη τη διάρκεια του έτους μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, εκτιμούν οι ερευνητές.

Παρά τις αισιόδοξες νέες μελέτες, πάντως, το μέλλον της πολικής αρκούδας συνεχίζει να φαίνεται χλωμό.

Εκτός από την εξαφάνιση του πάγου, το είδος έχει να αντιμετωπίσει την άφιξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην Αρκτική αλλά και τον ανταγωνισμό συγγενικών ειδών, όπως η αμερικανική καφέ αρκούδα «γκρίζλι».

Μια τρίτη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο Nature προειδοποιούσε ότι το είδος ενδέχεται να αλλοιωθεί λόγω επιμιξίας με άλλα είδη.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 150 βιολόγοι και κλιματολόγοι παρέδωσαν ανοιχτή επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας περαιτέρω μέτρα προστασίας για το κορυφαίο αρπακτικό της Αρκτικής.

Σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, η πολική αρκούδα είναι σήμερα «ευάλωτο» είδος.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ


Posted in Οικολογία and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *