Ανοίγει ο δρόμος για καλύτερες... ντομάτες!

Ανοίγει ο δρόμος για καλύτερες… ντομάτες!

Ντομάτες με καλύτερη γεύση ελπίζουν οι επιστήμονες ότι θα προκύψουν το πολύ σε πέντε χρόνια, μετά την αποκωδικοποίηση του DNA τους για πρώτη φορά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανάγνωση του γονιδιώματος θα διευκολύνει τις συμβατικές τεχνικές διασταύρωσης και αναπαραγωγής νέων ειδών ντομάτας, εκτός από τη γενετική τροποποίησή τους, ενώ παράλληλα θα μειώσει την ανάγκη για παρασιτοκτόνα.

Εδώ και χρόνια, οι ντομάτες έχουν υποστεί διάφορες βελτιώσεις προκειμένου να ωριμάζουν με βραδύτερο ρυθμό και να αντέχουν περισσότερο στα ράφια των καταστημάτων. Όμως το τίμημα για αυτές τις επεμβάσεις είναι ότι γενικά η γεύση τους έχει γίνει χειρότερη από ό,τι στο παρελθόν, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Η παραγωγή και διακίνηση ντομάτας είναι μία τεράστια αγορά διεθνώς με ετήσιο τζίρο 30 έως 40 δισεκατομμύρια δολαρίων, ενώ το 2010 η παγκόσμια παραγωγή της έφθασε τα 146 εκατ. τόνους. Η αποκωδικοποίησή του γενετικού κώδικά της αναμένεται να εμπλουτίσει περαιτέρω τη γκάμα των ειδών και γεύσεων του προϊόντος.

Ορισμένοι από τους ερευνητές συνεργάζονται ήδη με εταιρίες που σκοπεύουν να αξιοποιήσουν άμεσα τις νέες γενετικές γνώσεις για τις ντομάτες, προσδοκώντας σε τρία έως πέντε χρόνια να έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο νέες καλύτερες ποικιλίες. Ακόμα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι καλύτερες γνώσεις τους για τις ντομάτες θα ωφελήσουν και άλλα συγγενικά είδη, όπως οι πιπεριές και οι μελιτζάνες, αλλά επίσης φρούτα όπως τα πεπόνια και οι φράουλες.

Posted in Οικολογία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *