Συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στη συνάντηση των Δελφών

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στη συνάντηση των Δελφών

Συνενώσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ με συγχωνεύσεις, καθώς και συνενώσεις και καταργήσεις τμημάτων προτείνει το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του διαλόγου για το νέο νόμο-πλαίσιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Ο διάλογος για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, ξεκίνησε την Κυριακή με συνάντηση εργασίας που πραγματοποιείται στους Δελφούς, παρουσία του πρωθυπουργού. Στη συνάντηση παρευρίσκονται οι πρυτάνεις, οι πρόεδροι των ΤΕΙ, εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και των εκπαιδευτικών.

Η Άννα Διαμαντοπούλου περιέγραψε την κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για «greek statistics όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην παιδεία».

«Εδώ και εννέα μήνες προσπαθούμε με τον υφυπουργό να συλλέξουμε τα στοιχεία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ» είπε η κ. Διαμαντοπούλου και πρότεινε την καθιέρωση περιφερειακών συμβουλίων, τα οποία θα έχουν τον έλεγχο για τον αριθμό των φοιτητών, των διδασκόντων, των εισακτέων και των πτυχιούχων.

Η διοίκηση των Πανεπιστημίων, όπως είπε η υπουργός, προτείνεται να γίνεται μέσα από ένα συμβούλιο διοίκησης, το οποίο θα ασκεί και ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Παιδείας. Αυτό το συμβούλιο θα αναλαμβάνει και τη διαχείριση της χρηματοδότησης, ενώ το ακαδημαϊκό μέρος των υποθέσεων θα είναι αρμοδιότητα των πρυτανικών αρχών.

Η υπουργός προανήγγειλε ακόμη αλλαγές στην οργάνωση των σπουδών, τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών, τον τρόπο διδασκαλίας, ενώ στο διάλογο που ξεκινάει την Κυριακή θα συμμετέχουν, μέσω του Διαδικτύου, φοιτητές, καθηγητές, αλλά και πολίτες.

Σημαντικό σημείο είναι η εξαγγελία της υπουργού για την αλλαγή του τρόπου διανομής των συγγραμμάτων με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συγγράμματος, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι είναι ανάγκη να ανοίξουν προς τα έξω, αλλά και να προσελκύσουν φοιτητές προς την Ελλάδα. Τόνισε, ακόμη, ότι πρέπει να ιδρυθούν παραρτήματα των πανεπιστήμιων μας σε ξένες χώρες.

Εξάλλου, η υπουργός συνέδεσε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με το σύστημα των διδακτικών μονάδων και τη δια βίου μάθηση, ώστε να συνεχίζονται οι σπουδές για όλους τους πολίτες σε οποιαδήποτε ηλικία.

Σήμερα, τόνισε η υπουργός, «τη μητέρα των μαχών. Είμαστε έτοιμοι, διότι αλλαγή στην Παιδεία σημαίνει αλλάζουμε την Ελλάδα».

Σήμερα, πρόσθεσε, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι εσωστρεφή και περιχαρακωμένα.

Κάλεσε στον διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ψήφισαν το μνημόνιο, που αν δεν είχε ‘περάσει’, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Ελπίζω να μην γίνει το ίδιο και στην Παιδεία. Εμείς είχαμε πάρει μέρος στον διάλογο για την Παιδεία, όταν ήμασταν αντιπολίτευση. Δεν χωράει άλλο ράβε-ξήλωνε. Οργανώνουμε τον διάλογο και καλούμε τα πανεπιστήμια να μπουν σε διαδικασία διαρκών συνεδριάσεων των Συγκλήτων τους. Θέλουμε να δώσουμε απάντηση ποιο είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο και ΤΕΙ που θέλουμε σήμερα, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Μιλάμε για διακριτούς ρόλους».

Ο διάλογος θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες και θα καταλήξει με συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στη συνδιάσκεψη μίλησε και ο Πορτογάλος υπουργός Έρευνας Χοσέ Μαριάνο Γκάκο για τη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έγινε στη χώρα του και της οποίας ηγήθηκε. Αμέσως μετά μίλησε ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Ανδρέας Δημητρίου.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *