Σύγχυση προκαλούν νέα στοιχεία για τη διπλή μάσκα

Μικρό ήταν το όφελος από τη χρήση διπλής μάσκας όσον αφορά το μπλοκάρισμα της εξάπλωσης ενός ιού σε σύγκριση με μια μάσκα που έχει εφαρμοστεί σωστά στο πρόσωπο, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον ιαπωνικό υπερυπολογιστή Fugaku.

 

Τα νέα στοιχεία έρχονται εν μέρει σε αντίθεση με τις πρόσφατες συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), σύμφωνα με τις οποίες οι δύο μάσκες είναι καλύτερες για να μειωθεί η έκθεση ενός ανθρώπου στον κορονοϊό, παρατηρεί σε δημοσίευμά του το Reuters.

 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να μοντελοποιήσουν τη ροή των σωματιδίων του ιού από άτομα που φορούσαν διαφορετικούς τύπους και συνδυασμούς μασκών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από το Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης RIKEN και το πανεπιστήμιο του Κόμπε.

 

Η χρήσης μίας χειρουργικής μάσκας, κατασκευασμένης από μη υφασμένο υλικό, είχε αποτελεσματικότητα 85% στο μπλοκάρισμα των σωματιδίων, όταν φοριέται σφιχτά γύρω από τη μύτη και το στόμα. Προσθέτοντας μια ακόμη μάσκα από πάνω αύξησε την αποτελεσματικότητα στο 89%.

 

Η χρήση δύο μη υφασμένων μασκών δεν είναι χρήσιμη, επειδή ο αέρας συγκεντρώνεται λόγω της αντίστασης και προκαλεί διαρροές από τις άκρες. «Η απόδοση της διπλής μάσκας απλώς δεν αυξάνεται», έγραψαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Makoto Tsubokura.

 

Σε γενικές γραμμές, οι μάσκες N95 ήταν οι καλύτερες για την προστασία από τη μόλυνση, ακολουθούμενες από τις μη υφασμένες μάσκες και τις υφασμάτινες μάσκες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πηγή: newsbeast.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *