Πρώτη στο τσιγάρο η Ελλάδα

Πρώτη στο τσιγάρο η Ελλάδα

Πρώτη στο τσιγάρο η Ελλάδα

Τα πρωτεία στο κάπνισμα και την κατανάλωση προϊόντων καπνού έχουν οι Έλληνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τα στοιχεία του ευροβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε 3-19 Οκτωβρίου του 2009.

Η έρευνα έδειξε πως το 42% των Ελλήνων καπνίζουν, 47% οι άνδρες και 38% οι γυναίκες, όταν ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 29% με 35% για τους άνδρες και 25% για τις γυναίκες.

Την Ελλάδα στη λίστα με τους φανατικούς του καπνίσματος ακολουθούν η Βουλγαρία με 39% και η Ουγγαρία με 38% ενώ αντίθετα στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Σουηδία με 16% και η Φινλανδία με 21%. Οι Έλληνες καπνιστές δηλώνουν πως καταναλώνουν κατά μέσο όρο 21,4 τσιγάρα ημερησίως, έναντι 14,4 στην Ε.Ε.

Ακόμη το 44% των Ελλήνων και το 49% των Ευρωπαίων δηλώνουν πως δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ το κάπνισμα.

Όσον αφορά στις ηλικίες, οι Έλληνες ξεκινούν από αρκετά μικροί καθώς το 39% της ηλικίας 15-24 ετών δηλώνουν ότι καπνίζουν. Στις ηλικίες 25-39 το ποσοστό φτάνει το 54% έναντι 37% στην Ε.Ε. και στους πολίτες 40-54 ετών το 57% έναντι 35% στην Ε.Ε. Αντίθετα στις ηλικίες άνω των 55 ετών μειώνεται αισθητά καθώς μόλις το 23% δηλώνει ότι καπνίζει.

Τέλος, το 11% των Ελλήνων δηλώνει ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες επιχείρησε μια φορά να κόψει το κάπνισμα, το 5% «δύο έως πέντε φορές» και το 1% «πάνω από πέντε φορές».

Από αυτούς, το 54% των Ελλήνων δηλώνουν ότι άντεξαν χωρίς τσιγάρο «λιγότερο από μια βδομάδα», το 29% «μεταξύ μιας και οκτώ εβδομάδων» και το 15% «πάνω από δύο μήνες».

Πηγή: enet.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *