Ο ρόλος της Ελλάδας στην παράδοση κρατουμένων στη CIA

Ο ρόλος της Ελλάδας στην παράδοση κρατουμένων στη CIA

Ο ρόλος της Ελλάδας στην παράδοση κρατουμένων στη CIA

Σύγκληση ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί ώστε να διερευνηθεί ο ρόλος της Ελλάδας στην παράδοση κρατουμένων και στη χρήση του ελληνικού εναερίου χώρου και αεροδρομίων από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επίσης να υπάρξει λογοδοσία γι’ αυτήν την πρακτική που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ο κ. Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε ακόμα ότι θα υπάρξει ενημέρωση από τον νέο διευθυντή της ΕΥΠ.

Όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί τις πρακτικές των παράνομων μεταγωγών και κρατήσεων υπόπτων από τη μια χώρα στην άλλη, που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών, οδηγώντας συχνά σε βασανιστήρια και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις.

Η Ελλάδα σε επίσημες εκθέσεις ενέχεται σε 64 στάσεις, σε ελληνικούς αερολιμένες, αεροσκαφών που χρησιμοποιούνταν από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών για μεταφορές ή παραδόσεις ακόμη και συγκεκριμένων κρατούμενων.

Πέρα από διεξοδική έρευνα για την αποκάλυψη της αλήθειας και την αποζημίωση των θυμάτων, η διεθνής οργάνωση ζητεί πλήρη λογοδοσία για τις 64 πτήσεις που σταμάτησαν στην ελληνική επικράτεια, αποκάλυψη του αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ποτέ ζητήσει έγκριση για την πραγματοποίηση αυτών των πτήσεων ή αν είχε ενημερώσει σχετικά Έλληνες αξιωματούχους και ποια ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και την υιοθέτηση προληπτικών μέτρων για τη μελλοντική αποτροπή παρόμοιων πρακτικών.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *