Μετά τα τσιγάρα και τα ποτά, φαίνεται πως σειρά έχει ένα ακόμη «εθνικό σπόρ» των Ελλήνων: οι μηνύσεις!
Από 23 Ιανουαρίου τα δικαστικά έξοδα κυριολεκτικά εκτοξεύονται προς τα πάνω. Συγκεκριμένα, αυξάνεται 1.000% το παράβολο υποβολής μήνυσης, δηλαδή από δέκα ευρώ που είναι σήμερα αυξάνεται στα 100 ευρώ, ενώ παράλληλα αυξάνεται κατά 500% το παράβολο δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής (από τα 10 ευρώ στα 50 ευρώ).
Είναι άγνωστο ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή (δηλαδή εάν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα -αφού ως γνωστό ο Έλληνας μηνύει ακόμη και για… στραβή καλημέρα- ή αν “σκαρφίστηκε” μια τέτοια λύση για να μειωθούν οι υποθέσεις στα δικαστήρια) αλλά η απόφαση ακροβατεί σε επικίνδυνο σχοινί που κινδυνεύει να κοπεί και να αφήσει εκτός πρόσβασης στη δικαιοσύνη ένα μέροςτου πληθυσμού.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υποψήφιος πρόεδρος των εκλογών στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών Δ. Μουστακάτος επεσήμανε σε χθεσινή του ανακοίνωση το εξής εξωφρενικό: «όποιος πολίτης είναι θύμα κλοπής, ληστείας ή βανδαλισμού θα καταβάλλει πλέον 150 ευρώ στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα ή στην Εισαγγελία για να δηλώσει την αξιόποινη πράξη και να ζητήσει την ποινική δίωξη του δράστη»!
Ουσιαστικά είναι σα να λένε «αν δεν είστε σίγουροι ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες ότι θα βρεθεί ο δράστης, μην τρέχετε και κάνετε μηνύσεις κατ’ αγνώστων γιατί θα χάσετε επιπλέον 150 ευρώ»!
Σοβαρό θέμα, όμως, εγείρεται και όσον αφορά την πρόσβαση όλων των κοινωνικών ομάδων -και ειδικά των ασθενέστερων- στο χώρο της δικαιοσύνης: «Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και αυξημένης εγκληματικότητας η ρύθμιση αυτή εμποδίζει την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων του πολίτη και μάλιστα καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων στην ποινική δικαιοσύνη» επισημαίνει ο κ. Μουστακάτος και καταλήγει: «Τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν επιλύονται με κοινωνικούς αποκλεισμούς και χαράτσια. Εισπρακτικά παιχνίδια που εμποδίζουν την πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου».