Κυβερνήσεις συνεργασίες βλέπουν οι πολίτες

Κυβερνήσεις συνεργασίες βλέπουν οι πολίτες

Κυβερνήσεις συνεργασίες βλέπουν οι πολίτες

Μόλις ένας στους πέντε πολίτες τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue για την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής». Στον αντίποδα το 50% των ερωτηθέντων προτιμά είτε κυβερνήσεις συνεργασίας (35%) είτε οικουμενική (15%).

Σε αμφισβήτηση τίθεται τόσο η κυβερνητική ικανότητα του ΠΑΣΟΚ (76% οι δυσαρεστημένοι), όσο και της Ν. Δ (89% οι δυσαρεστημένοι). Και ενώ το κυβερνών κόμμα έχει σχεδόν απολέσει στις τάσεις και τις διαθέσεις των πολιτών τη μεγάλη εκλογική νίκη του περασμένου Οκτωβρίου, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει εικόνα διάλυσης, καθώς σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται τόσο η εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων στην ικανότητα διακυβέρνησης της Ν. Δ (μόλις 8% τάσσονται θετικά), αλλά και η πρωθυπουργική ικανότητα του Αντώνη Σαμαρά που υπολείπεται 25 ποσοστιαίες μονάδες της αντίστοιχης ικανότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το 4% κυβέρνηση της Ν.Δ, και το 59% καμία από τις δύο.

Τα οφέλη της Αριστεράς

Από την πτώση της δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων (που έχουν απωλέσει συνολικά περίπου 4,5%) καθώς και από τη μειωμένη διάθεση των εκλογέων να “πάνε στις κάλπες” τα κόμματα της Αριστεράς (και κυρίως το ΚΚΕ) φαίνεται να κερδίζουν κάποιους πόντους. Η εκλογική επιρροή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 16%.

Όσον αφορά στην τάση για αποχή από την εκλογική διαδικασία τα ποσοστά που καταγράφει η έρευνα παραπέμπουν στις περασμένες ευρωεκλογές (περίππου στο 35%). Ταυτόχρονα το 36% εκτιμά ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 49% «βλέπει» πρόωρες εκλογές.

Η έρευνα της Public Issue έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.006 ατόμων, την περίοδο 6 έως 10 Μαΐου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *