Τι μας επιφυλλάσει για μετά η Τρόικα

Τι μας επιφυλλάσει για μετά η Τρόικα

Τι μας επιφυλλάσει για μετά η Τρόικα

Αυτή ήταν μόνο η αρχή… λέει αναφερόμενη στις μέχρι στιγμής μεταρρυθμίσεις η τρόικα και προβλέπει  επιπλέον μέτρα από την άνοιξη!

Σε νέα ανακοίνωση αναφέρει ότι η «εκκίνηση» (σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις) ήταν σημαντική, όμως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος του  2010 δεν θα επιτευχθεί.


O Μr.Blue Eyes και η παρέα του ζήτησαν από την κυβέρνηση να δείξει «ενισχυμένη αποφασιστικότητα» στην εφαρμογή των όρων του μνημονίου, ενώ εφιστούν την προσοχή των τραπεζών. Επίσης, άφησαν αιχμές για καθυστέρηση της εφαρμογής των όρων σε ότι αφορά τις δαπάνες στην υγεία και στις ΔΕΚΟ.
Με άλλα λόγια, προετοιμαστείτε για νέα μέτρα…

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται τη Δευτέρα στη Βουλή το πολυνοµοσχέδιο, µε το οποίο ουσιαστικά αλλάζει ο χάρτης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα και παράλληλα επέρχονται θεαµατικές µειώσεις στις αµοιβές των εργαζοµένων στις ΔΕΚΟ.

Ηδη, οι αλλαγές αυτές προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των εργαζοµένων στις ΔΕΚΟ και είναι χαρακτηριστικό ότι πριν καν συγκληθεί το Υπουργικό Συµβούλιο οι εργαζόµενοι στα µέσα µαζικής µεταφοράς είχαν εξαγγείλει µπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων που θα καλύψει ολόκληρη την εβδοµάδα. Οι αντιδράσεις αναµένεται να επεκταθούν και σε εργαζοµένους νευραλγικών ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγµα στις εισηγµένες στο χρηµατιστήριο ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ κ.λπ., καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι µε δήλωση που θα κάνει ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα περιληφθούν και αυτοί στις ίδιες διατάξεις.

Σύµφωνα µε τα όσα αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συµβούλιο στην 4ωρης διάρκειας συνεδρίασή του, το πολυνοµοσχέδιο, το οποίο παράλληλα θα εµπεριέχει και πολλές αλλαγές στη φορολογία, θα ψηφιστεί άµεσα, προκειµένου οι ρυθµίσεις οι οποίες είναι σε εφαρµογή του µνηµονίου, και µετά από επείγουσες και πολύµηνες διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα, να ισχύσουν από την 1η του νέου έτους. Ενδεικτικό του πιεστικού χαρακτήρα των αλλαγών είναι το γεγονός ότι προκειµένου να αρθεί το αδιέξοδο που είχε επέλθειστις διαπραγµατεύσεις της υπουργού ΕργασίαςΛούκας Κατσέλη µε την τρόικα, απαιτήθηκε η ενεργός συµµετοχή σε αυτές του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος διαπραγµατεύθηκε απευθείας µε τον επίτροπο για την Οικονοµία Ολι Ρεν, προκειµένου οι αλλαγές να µη σηµατοδοτήσουν τελικά την ολοσχερή κατάρρευση του καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι οι βασικές ρυθµίσεις των εργασιακών έκλεισαν λίγο πριν από την έναρξη του Υπουργικού Συµβουλίου, και είχαν ως αποτέλεσµα να καθυστερήσει περίπου 45 λεπτά ηέναρξη της συνεδρίασης και κατ’ αντιστοιχία ο κ. Ρεν να καθυστερήσει την εµφάνισή του στην Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής προκειµένου να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών του Κοινοβουλίου.

Βολές κατά Κατσέλη
Ακόµη ως απόδειξη της βαρύτητας των αλλαγών που επέρχονται στις εργασιακές σχέσεις είναι το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση επί των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας µονοπώλησε σχεδόν τησυνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, µε την κ. Κατσέλη να δέχεται τα πυρά των συναδέλφων της, γιατί καλλιέργησε προσδοκίες σε σχέση µε το τελικό αποτέλεσµα, οι οποίες όχι µόνο δεν επαληθεύτηκαν αλλά δηµιουργούν εκ των πραγµάτων µεγάλο πολιτικό θέµα και για την κυβέρνηση.

Ο Παν. Μπεγλίτης,ο Α. Λοβέρδος,η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά κυρίως ο Κ. Σκανδαλίδης άσκησαν κριτική στην Λ. Κατσέλη για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το µέγα θέµα των εργασιακών σχέσεων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επέκρινε την κ. Κατσέλη διότι είχε δηµιουργήσει την εντύπωση ότι οι αλλαγές θα αφορούσαν προβληµατικές επιχειρήσεις. Τελικά, σηµείωσε, αποδείχθηκε ότι αφορούσαν ολόκληρο τον ιδιωτικό τοµέα, θέτοντας θέµα ενηµέρωσης των µελών της κυβέρνησης, ώστε να µη µένουν ξεκρέµαστα στις τηλεοράσεις. Δεν µπορούµε, είπε, να αλλάζουν τα δεδοµένα και να µην το γνωρίζουµε ή να το πληροφορούµαστε από τις εφηµερίδες.

Οι κοινωνικοί εταίροι
Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρεµβαίνονταςεπισήµανε ότιµε τις αλλαγές στα εργασιακά γίνεταισηµαντικός ο ρόλος των κοινωνικών εταίρωνκαι κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνηµα να ανταποκριθεί στην πρόκληση που συνεπάγεται η νέα κατάσταση και να αναζητήσει ένα νέο ρόλο. Ζήτησε δε από την υπουργό Εργασίας να αναβαθµίσει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, οι οποίες µε τις αλλαγές αυτές αναλαµβάνουν τη δύσκολη προσπάθεια να προστατεύσουν τους εργαζοµένους.

Μεγάλη συζήτηση έγινε στο Υπουργικό Συµβούλιο και για τις απαγορεύσειςστις προσλήψεις προσωπικού και ειδικότερα αν θα ισχύσουν και πού. Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος ζήτησε να µη µπουν στο ίδιο τσουβάλι όλα ταυπουργεία, φέρνοντας ως παράδειγµα τις ανάγκες του δικού του υπουργείου, ενώ η υπουργός Παιδείας Αννα Διαµαντοπούλου ζήτησε η αναλογία 1 προσλαµβανόµενος προς 5 συνταξιοδοτούµενους να µην ισχύσει όπου οι συνταξιοδοτούµενοι υπερβαίνουν αυτότο ποσοστό, όπως γίνεται για παράδειγµα στον χώρο της εκπαίδευσης. Θέµα σχετικό έβαλε και ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας Παν. Μπεγλίτης.

Αναφορικά µε τις αµοιβές των εργαζοµένων στις ΔΕΚΟ υποστηρίχθηκε ότι οι µειώσεις έχουν την αποδοχή της κοινής γνώµης που ήδη υφίσταται τις αλλαγές, αλλά τονίστηκε ότι πρέπει να συντηρηθεί επικοινωνιακά το θέµα. Αίσθηση προκάλεσε δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου ότι «κανονικά, έπρεπε να τις κλείσουµε τις ΔΕΚΟ, αλλά πρέπει αναγκαστικά να τις εξορθολογίσουµε».


Posted in Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *