Ένας στους δέκα φοιτητές παίρνει πτυχίο κάθε χρόνο

Ένας στους δέκα φοιτητές παίρνει πτυχίο κάθε χρόνο

Ένας στους δέκα φοιτητές παίρνει πτυχίο κάθε χρόνο

Φραπέ, ταβλάκι και άααραγμα στις καφετέριες … Έτσι έχουμε στο μυαλό μας τους αιώνιους φοιτητές που τελικά είναι πολύ περισσότεροι από όσο νομίζαμε. Σύμφωνα με τα δραματικά στοιχεία που φέρνει στο φως η «Κ», ένας στους τρείς εγγεγραμμένους φοιτητές σε ΑΕΙ είναι «αιώνιος» ενώ ένας στους δέκα παίρνει πτυχίο κάθε χρόνο!


Οι απογοητευτικές αυτές αναλογίες, προκύπτουν από τα στοιχεία που απέστειλαν έως τώρα στο υπουργείο Παιδείας 19 από τα 24 πανεπιστήμια, ύστερα από πρόσφατο σχετικό αίτημα.

Χαρακτηριστικά,το 2009 πτυχίο πήραν 21.105 φοιτητές. Από αυτούς οι 14.509 ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους έπειτα από πέντε ή έξι χρόνια από την εισαγωγή τους στο ίδρυμα, οι άλλοι7.226 χρειάστηκαν από εφτά χρόνια και πάνω ενώ 6.596 αποφοίτησαν στην τετραετία.

Μεταξύ των ιδρυμάτων οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις. Το 2009 είχε 43.199 ενεργούς φοιτητές και την ίδια χρονιά αποφοίτησαν 5.428 που δεν είχαν ξεπεράσει τον έκτο χρόνο σπουδών (12,6%) ενώ πχ τα αντίστοιχα ποσοστά του Οικονομικού Παν. Αθηνών είναι12,2%, του Παν. Αθηνών 11,07% και του ΕΜΠ 10%. Το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτησης εμφανίζει το Γεωπονικό Παν. Αθηνών και αυτό λόγω των χαμηλών επαγγελματικών προοπτικών που έχει το πτυχίο αποφοίτησης.

Σε ότι αφορά στα ΤΕΙ, τα πράγματα είναι χειρότερα!!!! Ούτε ένας στους δέκα ενεργούς φοιτητές δεν αποφοιτά κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, το 2009, στα 15 ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ, ήταν εγγεγραμμένοι 147.850 φοιτητές. Τον ίδιο χρόνο αποφοίτησαν 11.293 φοιτητές οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους μέσα σε έξι χρόνια, (7,5% ποσοστό αποφοίτησης). Εάν προσθέσουμε αυτούς που χρειάστηκαν πάνω από 6 χρόνια για να πάρουν πτυχίο (σύνολο 19.660), η αναλογία αποφοίτησης επί των εγγεγραμμένων φθάνει το 8,7%

Σημειώνεται ότι τα καλύτερα ποσοστά αποφοίτησης, παρουσιάζονται στην ΑΣΠΑΙΤΕ με 15,2% και στο ΤΕΙ Αθηνών με 10,45%. Από την άλλη, τα χειρότερα ποσοστά αποφοίτησης, έχουν τα περιφερειακά ΤΕΙ με το χειρότερο το 3,7% του ΤΕΙ Κρήτης.


Posted in Κοινωνία and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *