Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζουν σε παραγκουπόλεις χωρίς καμία υποδομή, χωρίς υπηρεσίες, και εκτίθενται καθημερινά σε κάθε μορφής κίνδυνο και καταστροφή, κυρίως καταστροφές φυσικές και κλιματικές, ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού. 


“Περίπου ένα δισεκατομμύριο πολίτες ζουν σε τελείως ανθυγιεινά σπίτια σε πολύ επικίνδυνες περιοχές χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή ούτε και οι αναγκαίες υπηρεσίες που θα βοηθούσαν να μειωθούν οι καθημερινοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν”, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας με θέμα τις καταστροφές στον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση οι κίνδυνοι σε όσους ζουν σε παράγκες εστιάζονται κυρίως στις κλιματικές αλλαγές, στην κακοκαιρία και στην έλλειψη υγειονομικών υπηρεσιών αλλά κίνδυνος υπάρχει και από τη βία που καρποφορεί σε τέτοιες περιοχές.

Ο αριθμός των ατόμων που εκτίθενται σε τέτοιους κινδύνους μπορεί να φτάσει και το 1,4 δισεκατομμύριο το έτος 2020 εάν η διεθνής κοινότητα δεν κινητοποιηθεί “για να βελτιωθούν οι συνθήκες των ανθρώπων που ζουν σχεδόν στο δρόμο”.

Σημειώνεται ότι σε ορισμένες πόλεις όπως το Ναϊρόμπι (Κένυα) και Μουμπάι (Ινδία) περίπου οι μισοί από τους κατοίκους ζουν σε παραγκόσπιτα.

“Οι παραγκουπόλεις και οι προσωρινές εγκαταστάσεις ποτέ δεν έγιναν δεκτές σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να αυξάνει ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε αυτές χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται πραγματικά για την τύχη τους, παρά μόνο εντελώς προσωρινά, όταν μια μεγάλη καταστροφή, όπως για παράδειγμα ο σεισμός στην Αϊτή, φέρνει τους ανθρώπους αυτούς στο προσκήνιο”, ανέφερε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, Μπέκελ Τζελέτα.

Σύμφωνα με την έκθεση κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο πάνω από 50 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από σεισμούς, κατολισθήσεις, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές. Τα τρία τέταρτα και πλέον από αυτές τις 50 χιλιάδες είναι άνθρωποι των παραγκουπόλεων.

Από σήμερα έως το 2070, οι 14 στις 20 πόλεις που ο πληθυσμός τους αντιμετωπίζει καθημερινά φυσικούς κινδύνους θα βρίσκονται στην Ασία.

Σήμερα περίπου 828 εκατομμύρια πολίτες ζουν σε προσωρινά καταλύματα, σκηνές ή παράγκες και σύμφωνα με στοιχεία έως το 2.000 ο αριθμός τους ήταν 776 εκατομμύρια.

Posted in Κοινωνία and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *