Δικαστική δικαίωση για πρώην εργαζόμενους σε προγράμματα Stage

Δικαστική δικαίωση για πρώην εργαζόμενους σε προγράμματα Stage

Δικαστική δικαίωση για πρώην εργαζόμενους σε προγράμματα Stage

Το δρόμο για τη μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται εδώ και χρόνια στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ με stage άνοιξε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία υποχρεώνει το υπουργείο Εργασίας να διατηρήσει στις υπηρεσίες του εργαζομένους οι οποίοι ως πρόσφατα απασχολούνταν υπό αυτό το καθεστώς.


Όπως αναφέρει «Το Βήμα», το Πρωτοδικείο, κάνοντας σαφή διάκριση της εργασίας από τη μαθητεία, υπογραμμίζει: «Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (όπως είναι μισθολογικές, ασφαλιστικές συνταξιοδοτικές)».

Μάλιστα, το Πρωτοδικείο έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά, επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή του Ελληνικού Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του προσλαμβάνοντας τους εργαζομένους αυτούς μέσω του ΟΑΕΔ δεν σημαίνει ότι το ίδιο δεν είναι ο εργοδότης τους, αφού ο ΟΑΕΔ σε τελική ανάλυση απλώς μεσολαβεί στη σύναψη των συμβάσεων μαθητείας.

Το δικαστήριο προτού καταλήξει στην κρίση του έλαβε υπόψη του τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης Απριλίου 2009 που εκδόθηκε ύστερα από ερωτήματα τα οποία του τέθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια.

Η απόφαση αυτή του ΔΕΚ αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις υπήρξε κατάφωρη κατάχρηση σε βάρος των εργαζομένων, καθώς όχι μόνο δεν μαθήτευαν, ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη απασχόλησή τους με μισθούς κατά πολύ χαμηλότερους των ελαχίστων νόμιμων ορίων, αλλά αντίθετα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών του υπουργείου, καθ΄ υπέρβαση μάλιστα και κάθε εκ του νόμου χρονικού ορίου για την απασχόληση με συμβάσεις ορισμένης διάρκειας.

Ο συνήγορος των εργαζομένων με δήλωση του αναφέρει: «Είναι σημαντικό ότι σε συνθήκες τρομερών πιέσεων υπάρχουν δικαστές οι οποίοι αντιστέκονται και κρίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και την συνείδηση τους».

Εν τω μεταξύ, φραγμό σε ανεξέλεγκτες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη θέτει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τους δημάρχους, οι οποίοι πολλές φορές επιδεικνύουν «υπερβάλλοντα ζήλο», προσλαμβάνοντας στην ουσία νέους υπαλλήλους.

Σε εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος επισημαίνεται ότι οι δήμαρχοι στις περιπτώσεις μονιμοποιήσεων συμβασιούχων οφείλουν να εφαρμόζουν τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο του Τριμελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Στην περίπτωση κατά την οποία το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι συντρέχουν οι λόγοι της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι ΟΤΑ οφείλουν να προχωρούν στη σύσταση των αντίστοιχων προσωποπαγών θέσεων.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , .

One Comment

 1. Ήταν θέμα χρόνου να δικαιώθουν τα πρώτα παιδιά των stage και να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική δικαίωση.
  Ας μη γελιόμαστε 2-3 και 4 χρονια μαθητεία δε μπορεί να δικαιολογηθεί ενώ αντίθετα μπορεί πολύ εύκολα
  στα δικαστήρια να στηριχτεί η κατηγορία όλων αυτών των παιδιών και της εκμετάλευσης τους, απο το ίδιο το κράτος με μισθούς πείνας (κάτω απο το όριο της φτώχιας) και ανασφάλιστης εργασίας.

  Όταν όλα αυτά τα παιδιά το κράτος τα εκμεταλευόταν με ανασφάλιστη εργασία
  και μισθούς πείνας (που πολλές φόρες κάνανε και πάνω απο τρίμηνο για να πληρωθούν)
  τότε δηλαδή όλα αυτά τα παιδιά ήταν καλά και τώρα αυτά τα παιδιά που διεκδηκούν τα δικαιώματα τους γίνανε ξαφνικά τα ΜΑΥΡΑ ΠΡΟΒΑΤΑ?

  Για την εξευτελιστική μισθοδοσία τους και την ανασφάλιστη εργασία τους ,
  το κράτος λέει τώρα πως αυτά τα παιδιά ξέρανε καλά απο τήν αρχή
  και τι θα πληρωνοντούσαν αλλά και γενικότερα τι ακριβως υπογράφανε.

  Το κράτος ομώς απο την άλλη δεν αναγνωρίζει την Εξτρα μοριοδότηση τους
  όπως προέκυπτε με τη σύμβαση που επισύναπτε με αυτά τα παιδία.

  Όλα αυτά τα παιδία τόσα χρόνια για τη μοριοδότηση τους καθόταν και δουλεύανε
  με τους εξεφτελιστικούς μισθούς και σε θέσεις που κάλυπταν Πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

  Ποία είναι η μαθητεία δηλαδή, που δουλεύανε στα νοσοκομεια 3 χρόνια και κάλυπταν απο μόνοι τους Βάρδια και χωρίς την παρουσία μονίμου υπαλλήλου, αυτό είναι μαθητεία ή μήπως είναι μαθητεία που σε πολλές υπηρεσίες του δημοσίου βολεύτηκαν οι περισοτεροι μονιμοι υπάλληλοι και σταυρώσανε τα ποδία κανονικά και τα ρίξαν όλα
  πάνω στα παιδιά των stage?

  Ουτε έτσι είναι η μαθητεία, αλλά ουτε και τέτοια χρονικά διαστήματα.

  Τα ψέματα τελειώσανε όμως – Τώρα καιρός είναι το κράτος να αναλάβει πλέον τις ευθύνες του.
  Και αν όχι μονιμοποίηση σε όλους όσους κάλυπταν Πάγιες και Διαρκείς ανάγκες
  τουλάχιστον συμβάσεις αορίστου χρόνου.

  Και μη ξεχνάει αλλώστε το Κράτος, πως εκτός απο τα Ελληνικά Δικαστήρια Υπάρχουνε και τα Ευρωπαϊκα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *