Εγκύκλιος για τις αποβολές στα σχολεία

Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία για αποβολές με... φειδώ

Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία για αποβολές με... φειδώ

Εγκύκλιο, με την οποία συστήνεται προσοχή και φειδώς στην επιβολή ποινών, όπως αποβολές, στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων, απέστειλε την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Το θέμα των αποβολών είχε απασχολήσει και το Συνήγορο του Παιδιού, που είχε υπόψη του αποβολές, επειδή παιδιά φορούσαν σκουλαρίκια ή για φραστικούς διαξιφισμούς ή βιντεοσκόπηση μέσω κινητού, κ.λπ.


Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου μετα το περιστατικό αποβολής τριών μαθητών λυκείου στα Τρίκαλα, επειδή αγόραζαν τυρόπιτες από το κυλικείο του γυμνασίου και όχι του λυκείου. Τότε το υπουργείο Παιδείας είχε συστήσει προσοχή στο μοίρασμα των τιμωριών τέτοιου είδους και κυρίως ζητούσε να υπάρχει διάλογος των μελών της μαθητικής κοινότητας.

Την Τετάρτη το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα και την εγκύκλιο που έστειλε στα σχολεία με τις συστάσεις, που ήδη είχε απευθύνει προ μηνών στους διευθυντές των σχολείων για την επίλυση προβλημάτων στο σχολείο με όπλο το διάλογο.

Στόχος του υπουργείου είναι να μη λαμβάνονται αυθαίρετα οι αποφάσεις για αποβολή ή αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Το υπουργείο επιμένει στο διάλογο με τους μαθητές, ζητώντας να τηρείται η προηγούμενη ακρόαση του ανηλίκου και του κηδεμόνα του.

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι σύλλογοι διδασκόντων για τις αποβολές και να είναι το τελευταίο μέτρο που θα επιβάλλεται και αφού προηγουμένως έχουν επιβληθεί άλλα μέτρα χωρίς αποτέλεσμα.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ανακοινώνεται δημόσια η «ποινή» και να αποφεύγεται η διαπόμπευση του μαθητή.

Τέλος, ο προϊστάμενος ή ο διευθυντής εκπαίδευσης επιλέγει τη σχολική μονάδα στην οποία θα γίνει η μετεγγραφή του «τιμωρημένου» μαθητή.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , .

One Comment

  1. Στο δικο μας σχολειο οι αποβολες ειναι κατι πολυ συχνο. Καθε φορα που καποιος καθηγητης βγαζει εναν μαθητη απο την ταξη το επακολουθο ειναι να παει στον διευθυντη κ ν παρει αποβολη. Μαλιστα προσφατα ενας μαθητης πηρε αποβολη μιας ημερας διοτι δεν ηθελε να πληρωσει παραπανω 3 ευρω για μια εκδρομη που κοστιζε λιγοτερο. Χωρις πολλα λογια, στην προσευχη το πρωι ο διευθυντης ετσι απλα του εδωσε αποβολη. Και στο τελος κανεις δεν εφερε 3 ευρω, πρεπει ολοι να παρουν αποβολη?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *