Αινίγματα πίσω από την επίθεση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Αινίγματα πίσω από την επίθεση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Αινίγματα πίσω από την επίθεση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το πώς έφθασε το παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα στο γραφείο του άτυχου υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοΐδη, οι έρευνες των αρχών στρέφονται στα κενά ασφαλείας στο κτίριο της Κατεχάκη. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία επιχειρεί να λύσει το αίνιγμα της τρομοκρατικής οργάνωσης που κρύβεται πίσω από την επίθεση, η οποία έχει ομοιότητες με την υπόθεση της βόμβας που σκότωσε το μικρό Αφγανό στα Πατήσια.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, ακόμη και για εκ των έσω πληροφόρηση εκείνων που έστειλαν το δέμα, ότι κάποια κενά ασφαλείας θα επέτρεπαν να φθάσει το δέμα έως τον προθάλαμο του γραφείου του Μ.Χρυσοχοΐδη. Ήδη έχει διαταχθεί κατεπείγουσα ΕΔΕ για πώς το δέμα με τη βόμβα έφτασε έως τον 7ο όροφο του υπουργείου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, από την πρώτη ανάλυση η βόμβα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν που εξερράγη στις 28 Μαρτίου στα Πατήσια, προκαλώντας τον θάνατο του 15χρονου Αφγανού. Ανώτατα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούσαν για «χτύπημα στην καρδιά της ΕΛ.ΑΣ.» και εξέφραζαν φόβους για νέα χτυπήματα με επιστολές-βόμβες προς πολιτικούς και όχι μόνο στόχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αστυνομία φαίνεται πως είχε πληροφορίες για επικείμενο χτύπημα σε πολιτικό στόχο, καθώς λίγες ώρες πριν από την επίθεση είχε αποστείλει ενημερωτικό SMS στα τηλέφωνα των φρουρών των βουλευτών.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται στην Ελλάδα μια τέτοιου τύπου βομβιστική επίθεση από ένοπλη οργάνωση και οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τη συνδέουν άμεσα με την προσπάθεια εξάρθρωσης του «Επαναστατικού Αγώνα», με τον σοβαρό τραυματισμό του Σίμου Σεϊσίδη, αλλά και με τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού, στις 29 Ιουνίου 2002 στον Πειραιά, που σήμανε την αρχή του τέλους της 17Ν. Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι προ μηνών είχε σημειωθεί βομβιστική επίθεση στο πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη στο Περιστέρι -την ευθύνη ανέλαβε τότε η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση».

Ένα από τα βασικά σενάρια που εξέταζε η ηγεσία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ. είναι το δέμα με τη βόμβα να στάλθηκε χθες στο γραφείο των ΕΛΤΑ το οποίο λειτουργεί από το προηγούμενο καλοκαίρι στην είσοδο του υπουργείου για τις ανάγκες των εργαζομένων.

Το γραφείο αυτό κλείνει περίπου στις 14:30 και υπολογίζεται ότι εκείνη την ώρα ένας υπάλληλος ανέβασε το τελευταίο τμήμα της αλληλογραφίας του υπουργού στον 7ο όροφο του κτιρίου. Όπως συνηθίζεται, το μεγαλύτερο μέρος της αλληλογραφίας εξετάζεται κυρίως από τον υπασπιστή του υπουργού, το γραφείο του οποίου βρίσκεται σε απόσταση 10 μέτρων από εκείνο του κ. Χρυσοχοΐδη, στην αριστερή πλευρά του κτιρίου. Καθώς φαίνεται, ο άτυχος Γιώργος Βασιλάκης άνοιξε το δέμα με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Η δεύτερη εκδοχή που εξεταζόταν από την ΕΛ.ΑΣ. είναι το δέμα με τον εκρηκτικό μηχανισμό να εστάλη χθες το απόγευμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με υπάλληλο από το πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι υπάλληλοι που αναλαμβάνουν τη σχετική μεταφορά δεν ελέγχονται σε καμία από τις κινήσεις τους εντός των εγκαταστάσεων της λεωφόρου Κατεχάκη.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2009 έχουν εγκατασταθεί στο ισόγειο της λεωφόρου Κατεχάκη μία μαγνητική πύλη και ένας ειδικός ανιχνευτής-σαρωτής εκρηκτικών υλών. Πρόκειται για συστήματα γερμανικής κατασκευής αντίστοιχα αυτών που υπάρχουν στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» και στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Στον χειρισμό του σαρωτή των αποσκευών απασχολούνται καθημερινά 12 αστυνομικοί σε τρεις βάρδιες όλο το 24ωρο.

Όπως ανέφερε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «τα συστήματα που υπήρχαν είναι τελευταίας τεχνολογίας και λειτουργούσαν κανονικά. Όμως δεν γινόταν έλεγχος σε άτομα που θεωρούντο εμπιστοσύνης και τα οποία εισέρχονταν συχνά στο κτίριο. Επιπλέον σπανίως ελέγχονταν οι αστυνομικοί που έμπαιναν».

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προσπαθούν να ανακαλύψουν ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από την επίθεση και κυρίως ποιος είναι ο κατασκευαστής αυτού του νέου τύπου βόμβας.

Newsroom ΔΟΛ

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , .

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *