5η κατά σειρά παράταση για τα αυθαίρετα

5η κατά σειρά παράταση για τα αυθαίρετα

Σε νέα παράταση-την 5η κατά σειρά- για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων προσανατολίζεται το ΥΠΕΚΑ μετά και τη εκπνοή στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 της διορίας για την τακτοποίησή τους που είχε ξεκινήσει πριν από περίπου ένα χρόνο.

Αυτό όμως που διαφοροποιεί τη νέα ρύθμιση συγκριτικά με τις προηγούμενες είναι πως στα σκαριά βρίσκεται ταυτόχρονα και η επεξεργασία ευνοϊκότερων ρυθμίσεων που αφορούν κυρίως ειδικές κατηγορίες αυθαιρέτων αλλά και την εναρμόνιση του νόμου 4014 που αφορά τα αυθαίρετα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση κάποιων προστίμων.

Το ζήτημα ωστόσο που τίθεται είναι κατά πόσον οι ενδιαφερόμενοι που ήδη είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις της τακτοποίησης με το προηγούμενο καθεστώς, θα τύχουν και αυτοί των καινούργιων ευνοϊκών ρυθμίσεων ή απλά μπορεί να χαρακτηρίσουν τους εαυτούς τους τουλάχιστον… άτυχους.

Στην περίπτωση βεβαίως που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλοντος, καθίσταται προφανές ότι με βάση τις εξελίξεις γύρω από αυτό το ζήτημα είναι προτιμότερο να κωλυσιεργείς παρά να τακτοποιείς εγκαίρως τις υποχρεώσεις σου.

Πάντως ,σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή όσον αφορά «καραμπινάτες» αυθαιρεσίες όπως κτίσματα στον αιγιαλό και σε δασικές εκτάσεις τα οποία παραμένουν κατεδαφιστέα. Την ίδια στιγμή βέβαια οι υπηρεσίες κατεδάφισης τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο παραμένουν υποστελεχωμένες και χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.

Κίνητρο για την νέα παράταση από πλευράς υπουργείου είναι -τι άλλο- οι έως τώρα πολύ μικρότερες από τον προσδοκώμενο αριθμό αιτήσεις από ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων, προκειμένου να ενταχθούν στην ρύθμιση. Οι αιτήσεις ως τώρα έχουν ξεπεράσει τις 400.000, ενώ ο συνολικός αριθμός αυθαίρετων κτισμάτων στη χώρα μας εκτιμάται στο 1-1,5 εκ. Ως τώρα έχουν εισπραχθεί περίπου 620 εκ. ευρώ, ποσό πολύ μικρότερο από τις προσδοκίες των κυβερνώντων. Φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες, εξαιτίας ίσως και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, προτιμούν να αγνοούν την δυνατότητα ρύθμισης, είτε έχοντας στο μυαλό την ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών, είτε την…επόμενη παράταση.

Πηγή:tovima.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *