Φύλακες του Ολύμπου

Φύλακες του Ολύμπου

Καθώς ο εφιάλτης των δασικών πυρκαγιών έχει επεκταθεί πλέον σε ολόκληρη τη χώρα τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας έχουν επωμιστεί το ρόλο του «φύλακα του Ολύμπου», μέσα από την πρωτοβουλία «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος». Συνολικά 580 οικογένειες από το νομό Πιερίας μετείχαν φέτος στη φύλαξη των δασών της περιοχής από την πυρκαγιά «παίρνοντας θέση» στα τρία Παρατηρητήρια που λειτουργούν στους Νέους Πόρους, την Έλαφο και την Πλάκα Λιτοχώρου.

«Το 85% των πυρκαγιών μπορεί να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί εάν υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση. Εμείς εδώ και 4 χρόνια, επί 100 ημέρες κάθε καλοκαίρι, από 1η Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου, πασχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας να κρατήσουμε τον κίνδυνο της πυρκαγιάς μακριά από τον τόπο μας. Τη πρώτη χρονιά δημιουργήσαμε Παρατηρητήριο στους Νέους Πόρους από όπου παρακολουθούμε τον Ανατολικό Όλυμπο, τη δεύτερη και τη τρίτη χρονιά λειτούργησε το δεύτερο Παρατηρητήριο στην Έλαφο Πιερίας και φέτος λειτούργησε ένα τρίτο στη Πλάκα Λιτοχώρου από όπου παρακολουθούμε τον Κεντρικό Όλυμπο» επισήμανε ο Ηλίας Τσολακίδης, ένας από τους πρωτεργάτες της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας.

Χάρη στη δράση των εθελοντών αποτράπηκαν φέτος 22 πυρκαγιές. «Κάθε χρόνο αποτρέπονται 20-22 πυρκαγιές χάρη στη δράση των εθελοντών, οι οποίοι από τα Παρατηρητήρια παρακολουθούν με κιάλια τη περιοχή και όταν διαπιστώσουν ότι από κάπου βγαίνει καπνός ειδοποιούν την Πυροσβεστική. Γίνεται μια συστηματική δουλειά η οποία βασίζεται σε διαδικτυακή εφαρμογή, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος εθελοντής μπαίνει στο διαδίκτυο (www.otoposmou.gr ) και κλείνει μόνο τους τη βάρδια του, ενώ 15 συντονιστές/-τριες συντονίζουν τις βάρδιες όσων δεν μπορούν να εγγραφούν μέσω Internet. Ο αύξων αριθμός των εθελοντών που δήλωσαν συμμετοχή μέσω αυτού του συστήματος από την έναρξη της εφαρμογής του μέχρι σήμερα ανέρχεται είναι 1251. Η φύλαξη γίνεται σε δύο βάρδιες κατά τις ώρες 10.00-15.00 και 15.00-20.00. Στις βάρδιες συνήθως μετέχουν οικογένειες ή παρέες και όχι μεμονωμένα άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 308 βάρδιες και υπάρχουν 18 βάρδιες κενές. Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες, που έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα, να καλύψουν αυτές τις βάρδιες» προσθέτει ο κ Τσολακίδης

Τέλος επισημαίνει ότι δεν αρκεί μόνο η δράση των εθελοντών για την πρόληψη και αποτροπή των πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί το έλλειμμα ευθύνης απέναντι στον εθνικό πλούτο.

Πηγή:kathimerini.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *