Φτωχότερα τα παιδιά από τους γονείς τους

Φτωχότερα τα παιδιά από τους γονείς τους

Φτωχότερα τα παιδιά από τους γονείς τους

Φτωχότερα τα παιδιά από τους γονείς τους

Η πρώτη γενιά Ελλήνων που ζει φτωχότερα από τους γονείς του είναι πλέον γεγονός. Πέντε χρόνια ύφεσης, καλπάζουσας ανεργίας και περικοπών στις αποδοχές έφεραν την Ελλάδα στην κορυφή της φτώχειας στην Ευρώπη των 15.

Η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει ότι η απότομη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε σημαντική επιδείνωση της οικονοµικής ευηµερίας και της απόλυτης φτώχειας. Χτυπά δε καμπανάκι για τον κίνδυνο απώλειας της κοινωνικής συνοχής καθώς η ανεργία και η ανέχεια χτυπούν πλέον τον σκληρό πυρήνα του κοινωνικού ιστού: τους «αρχηγούς» των νοικοκυριών και κυρίως τα νεαρά ζευγάρια με παιδιά και τους νεότερους ηλικιακά εργαζόμενους οι οποίοι έχουν αρχίσει να ζουν υπό δυσμενέστερες συνθήκες σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους και να στερούνται βασικά είδη διαβίωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι το μερίδιο των ανέργων που δηλώνουν υπεύθυνοι του νοικοκυριού έχει αυξηθεί περισσότερο από 5% την τελευταία τριετία. Διαπιστώνεται δε πως από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, «η φτώχεια φαίνεται να μετατοπίζεται από την ομάδα των ηλικιωμένων προς την ομάδα των νεότερων ζευγαριών με παιδιά, αλλά και προς τους νέους εργαζόμενους».

Ειδικότερα το ποσοστό των παιδιών μέχρι 15 ετών που ζουν κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε σε 22,3% το 2010 (στην Ευρώπη των 27 είναι 20,2%) από 19,3% το 2004. Αντίθετα, στο ίδιο διάστημα καταγράφεται σημαντική μείωση του ποσοστού φτώχειας στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών στο 21% από 27,9% που ήταν το 2005% (ΕΕ 15,9%).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (εισοδήματα του 2009) το 20,1% του πληθυσμού της χώρας ή 868.597 νοικοκυριά που αριθμούν 2.204.800 άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηµατικό όριο της σχετικής φτώχειας. Σύμφωνα με την έννοια της σχετικής φτώχειας ένα άτομο θεωρείται φτωχό όταν το εισόδηµά του δεν επαρκεί για να του εξασφαλίσει επίπεδο διαβίωσης συνεπές µε τις συνήθειες και τα πρότυπα της συγκεκριμένης κοινωνίας στην οποία ζει. Το 2010 το «κατώφλι» της φτώχειας για ένα μονομελές νοικοκυριό ήταν 7.178 ευρώ το έτος, ενώ για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων (δύο ενήλικες και δύο παιδιά) ήταν 15.073 ευρώ.

Πιο κοντά στο φάσμα της φτώχειας στην Ελλάδα είναι οι άνεργοι (38,5%), τα µονογονεϊκά νοικοκυριά µε τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί (33,4%), τα νοικοκυριά µε έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (30,1%), τα νοικοκυριά µε 3 ή περισσότερους ενήλικες µε εξαρτώμενα παιδιά (29,3%), οι εργαζόμενοι µε μερική απασχόληση (29,4%), οι µη οικονοµικά ενεργοί εκτός των συνταξιούχων (27,4%), τα νοικοκυριά που διαµένουν σε ενοικιασμένη κατοικία (27,2%) αλλά και τα παιδιά ηλικίας έως 17 ετών (23,0%).

Η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών ή οι δυσκολίες ανταπόκρισης σε οικονομικές υποχρεώσεις, όπως οι ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, η αδυναμία πληρωμής δανείων ή λογαριασμών, κ.ά., δεν πλήττουν μόνο τον θεωρούμενο ως φτωχό πληθυσμό αλλά επηρεάζουν και ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικαλείται η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι το ποσοστό του πληθυσμού που διαµένει σε κατοικία με περιορισμένο χώρο ανέρχεται σε 25,5% για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ είναι 23,2% για το µη φτωχό πληθυσμό και 34,7% για το φτωχό πληθυσμό. Επίσης, το 27,8% του µη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το φτωχό πληθυσμό εκτιµάται σε 50,6%.

Πηγή:capital.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *