Διάλογος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις 15 Ιουλίου

Διάλογος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις 15 Ιουλίου

Στα μέσα Ιουλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για την τριτοβάθμια εκπαίδευσε, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τις γνωστές διατάξεις περί διοικήσεων των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί εντός καλοκαιριού.

Όμως, για την αναδιάρθρωση των τμημάτων, κυρίως στα ΤΕΙ, όπου πρόσφατα το υπουργείο αποφάσισε να μη γίνουν δεκτοί εισακτέοι σε 24 τμήματα, ο διάλογος θα αρχίσει στις 15 Ιουλίου.

Η ίδια απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερα, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε κομματική συγκέντρωση στη Λαμία και απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα ίδρυσης και νέων σχολών, σημείωσε: «Δεν πρόκειται να ιδρυθεί καμία σχολή, γιατί δεν έχουμε ούτε τα χρήματα, αλλά ούτε μπορούμε να κάνουμε και προσλήψεις».

Αντίθετα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αναδιάρθρωση των πανεπιστημιακών τμημάτων, γιατί, όπως είπε, «υπάρχουν περιοχές, όπου συσσωρεύονται πάρα πολλά τμήματα χωρίς να υπάρχουν δυνατότητες να τα φιλοξενήσουν οι πόλεις».

Η κ. Διαμαντοπούλου, τόσο σε δηλώσεις της, όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, άφησε να εννοηθεί ότι το βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης θα είναι οι αλλαγές στη διοίκηση των ΑΕΙ.

Αναφερόμενη στην κρίση, σημείωσε πως «είναι μία κρίση δημοσιονομική, μία κρίση ανταγωνιστικότητας της χώρας, μία κρίση αξιοπιστίας και μία κρίση αρχών και αξιών. Αυτές τις κρίσεις πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε όλες μαζί και αμέσως».

«Είμαστε σε πόλεμο» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί «αγώνα ζωής ή θανάτου».

Η κ.Διαμαντοπούλου απέρριψε προτάσεις που κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο, κυρίως εκείνες που μιλούν για στάση πληρωμών και για «ψαλίδι στους πιστωτές, που θα φτάνει έως και 50%».

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε δρόμους αντιμετώπισης του χρέους, που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε Αλβανία» υπογράμμισε. Τόνισε, δε, πως «δεν έχουμε περιθώρια ούτε για αφέλειες, ούτε για ανοησίες. Πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στα χρέη μας και να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

Η υπουργός Παιδείας διατύπωσε πως «αυτή την περίοδο πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλά πράγματα μαζί και αμέσως» για να εξηγήσει: «Δεν έχουμε ούτε χρόνο και δεν έχουμε χρήμα. Καλούμαστε να πάρουμε πολλές και μεγάλες αποφάσεις. Καλούμαστε, ως κόμμα, σε διλήμματα, τα οποία είναι αμείλικτα».

Μιλώντας τους για τις διαπραγματεύσεις για την 5η δόση, η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε πως «κάθε μήνα έχουμε και μία μάχη […]. Για να μπορέσει να υπάρξει αυτή η δόση, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα έχουμε του χρόνου, τέτοια εποχή, τη δυνατότητα δανειοδότησης».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως «πέσαμε έξω σε ορισμένους στόχους. Δεν ξέρω ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, με ακέραιο τρόπο κάτω από τις δύσκολες αυτές συνθήκες».

Ειδική αναφορά, εξάλλου, έκανε στο θέμα της πολιτικής συναίνεσης. «Έχουμε όλοι ευθύνη να την πετύχουμε. Δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση μόνο σε κάποια μέτρα», είπε.

Η Άννα Διαμαντοπούλου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η μάχη, που δίδεται, θα κερδηθεί, και κάλεσε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενωμένα, να δώσουν τη μάχη.

Απαντώντας σε κριτική που δέχτηκε από στελέχη του κόμματος για αλλαγή πολιτικής, κυρίως, πολιτικής, η οποία δεν έχει εγκριθεί από τον λαό και τα εσωκομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Σε κάθε άσκηση κριτικής δεν θα πρέπει να ξεχνάμε σε ποιο περιβάλλον λειτουργούμε αυτή την στιγμή».
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Κοινωνία and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *