Το διεθνές δίκτυο θα εκπέμψει ελληνικά, άγνωστο αν θα είναι ελεύθερο

Το διεθνές δίκτυο θα εκπέμψει ελληνικά, άγνωστο αν θα είναι ελεύθερο

26 Ιουνίου η ΕΡΤ μαζί με το ΡΙΚ ανακοίνωσαν επίσημα και περήφανα πως το Euronews θα μιλά και ελληνικά. Την 1η Οκτωβρίου η ΕΡΤ προειδοποιεί με ποινικές ευθύνες όσους εμπλέκονται στην υπόθεση εκπομπής με ελεύθερό σήμα του Euronews στην ελληνική γλώσσα. Παράνοια; Όχι, πολιτικά και τηλεοπτικά συμφέροντα.

Η υπόθεση εκπομπής του δορυφορικού δημοσίου συμφέροντος ειδησεογραφικού καναλιού με μέλη τους σταθμούς της EBU, διχάζει. Μετά από ανώνυμες και επώνυμες πιέσεις στο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης, η διοίκηση της ΕΡΤ εμφανίστηκε χθές να αποκηρύσσει την ελεύθερη εκπομπή του Euronews σε συχνότητα που ανήκει στην κρατική τηλεόραση. Τυπικά η ΕΡΤ ωστόσο είναι υποχρεωμένη ως μέλος της EBU να μεταδίδει υποχρεωτικά το σήμα του Euronews ελέυθερα σε δική της συχνότητα.

Μόλις όμως τελεσφόρησε η διαδικασία των προσλήψεων, 42 συνολικά ατόμων από Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων 29 δημοσιογράφοι, το θέμα ξέσπασε με θόρυβο. Το ίδιο το Euronews σε παγκόσμια εκδήλωση για τα media έδωσε τις δικές τους απαντήσεις. Αφενός χαρακτήρισε “παρεξήγηση” τα όσοα υποστηρίζει σήμερα η διοίκηση της ΕΡΤ, αφετέρου ξεκαθάρισε πως το Euronews θα μιλήσει ελληνικά στο τέλος Δεκεμβρίου.

Η ΕΡΤ σήμερα επικαλείται ζήτημα “ανταγωνιστικότητας”. Ότι δηλαδή η ελληνική εκδοχή του δορυφορικού ειδησεογραφικού καναλιού είναι ανταγωνιστική στο δικό της πρόγραμμα. Άσχετα αν το κανάλι απλώς θα αναμεταδίδει το διεθνές πρόγραμμα του στην ελληνική γλώσσα. Άρα μήπως είναι ανταγωνιστικό στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα που προσφέρουν όλα τα ελληνικά κανάλια;

Το δεύτερο σημείο που επικαλείται η ΕΡΤ είναι πως η εταιρεία του Euronews Hellas πρέπει να λάβει άδεια εκπομπής ελεύθερου σήματος. Παραδοχή που στηρίζεται στο πραγματικό θολό και διαπλεκόμενο σύστημα τηλεοπτικής λειτουργίας. Από την πλευρά του το Euronews υποστηρίζει πως διαθέτει έγγραφα για τη δέσμευση της ΕΡΤ ότι θα παραχωρήσει συχνότητα ως μέτοχος-συνεργάτης του δημόσιου καναλιού!

Είναι φανερό πως η λειτουργία του Euronews Greece είναι βαθιά πολιτικό θέμα. Το ερώτημα αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στη δική του κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στην ΕΡΤ να δώσει συχνότητα για την ελεύθερη μετάδοση του ευρωπαϊκού καναλιού ενώ τώρα που μετέχει στη συγκυβέρνηση καταγγέλλει την προηγούμενη απόφαση του! Απειλώντας μάλιστα μέσω της ανακοίνωσης της διοίκησης της ΕΡΤ, με αναζήτηση ποινικών ευθυνών!

Τις ανακοινώσεις της ΕΡΤ του Ιουνίου και Οκτωβρίου μπορείτε να δείτε στο greektv-com.

Πηγή: (Ματίνα Παπαχριστούδη) – ThePressProject.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *