Στάση πληρωμών στους εργαζόμενους από πολλές επιχειρήσεις

Στάση πληρωμών στους εργαζόμενους από πολλές επιχειρήσεις

Προτάσσοντας ως επιχείρημα την οικονομική κρίση, το 30% των επιχειρήσεων καθυστερεί να καταβάλει το τελευταίο διάστημα έως και 4 μισθούς. Όπως προκύπτει από ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, πάνω από τις μισές καταγγελίες εργαζομένων στο Σώμα για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας το 2010 αφορούσαν μη καταβολή δεδουλευμένων και το 25% καταγγελίες συμβάσεων (απολύσεις).

Σε δήλωση του, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Μιχάλης Χάλαρης υπογράμμισε πως το 60% των διαφωνιών που φτάνουν στο Σώμα μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών αφορά τη μη καταβολή δεδουλευμένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, η ευελιξία με αιχμή τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία που σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2009 και συνεχίζεται και το 2011.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, το 30% από το σύνολο των επιχειρήσεων το τελευταίο διάστηµα δεν έχει καταβάλει στους εργαζοµένους από 1 έως 4 µισθούς. Ακόμη, οι αποδοχές στον ιδιωτικό τοµέα έχουν μειωθεί κατά 20%, εξαιτίας της µετατροπής των συµβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες µορφές απασχόλησης το πρώτο δίµηνο του 2011. Οι ατοµικές συµβάσεις εργασίας καθώς και η εκ περιτροπής εργασία παίρνουν τη θέση της πλήρους απασχόλησης.

Περίπου 60% των διαφωνιών που φθάνουν στο ΣΕΠΕ µεταξύ µισθωτών και ιδιοκτητών εταιρειών κάθε µεγέθους, αφορά τη µη καταβολή δεδουλευµένων. Το ΣΕΠΕ κάνει λόγο για ραγδαία εξάπλωση των ευέλικτων µορφών απασχόλησης κατά τη διάρκεια του πρώτου διµήνου του τρέχοντος έτους.

Σε σύνολο 447.920 συμβάσεων εργασίας το 2010 αυτές που μετατράπηκαν από πλήρη σε μερική απασχόληση έφθασαν τις 18.713 (έναντι 11.622 το 2009) και οι μετατροπές σε εκ περιτροπής εργασία έφθασαν τις 7.540, από 4.839 τον προηγούμενο χρόνο. Τέλος η ανασφάλιστη εργασία που διαπιστώθηκε σε ελέγχους εμφανίζεται σχετικά ισορροπημένη και αφορά 1.804 περιπτώσεις (έναντι 2.127 το 2008 και 2.029 το 2009).

Πηγή:tvxs.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *