Σε τροχιά ανάπλασης μπαίνει η πλατεία Δικαιοσύνης

Σε τροχιά ανάπλασης μπαίνει η πλατεία Δικαιοσύνης (Σανταρόζα) στην Αθήνα

Σε ανάπλαση της πλατείας Δικαιοσύνης (στην οδό Σανταρόζα) προχωρά ο δήμος Αθηναίων. Η σχετική αρχιτεκτονική μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενώ το έργο θα υποβληθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Η πλατεία περικλείεται από τις οδούς Αρσάκη, Πανεπιστημίου και Σανταρόζα. Στο χώρο «δεσπόζουν» το διατηρητέο κτίριο του παλαιού Εθνικού Τυπογραφείου και ο ανδριάντας του Αλέξανδρου Παναγούλη, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το κτίριο του Αρσάκειου Παρθεναγωγείου.

Η μελέτη προβλέπει τη διαμόρφωση της πλατείας με νεοκλασικό τρόπο, με εκτεταμένες επιφάνειες πρασίνου και φύτευση Ουασιγκτόνιων ψηλών φοινίκων, καθώς και την τοποθέτηση συντριβανιού στο κέντρο του χώρου.

Ωστόσο, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενώ γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης της μελέτης με το σκεπτικό ότι περιλαμβάνει διαμορφώσεις χαμηλού ύψους που δεν θίγουν τα μνημεία, έθεσε τον όρο της αντικατάστασης των φοινίκων με ελληνικής προέλευσης φυτά και την κατάργηση της τοποθέτησης του σιντριβανιού.

Υπέρ της μη έγκρισης, αλλά της επαναϋποβολής της μελέτης ψήφισαν ο καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Ελισάβετ Βιντζηλαίου, και η αρχιτέκτονας της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, Αναστασία Ρέλλια.

«Η συγκεκριμένη μελέτη έχει δώσει μια οργάνωση του χώρου που δεν συνδυάζεται με τα υπόλοιπα στοιχεία της πόλης, ενώ η χρήση φοινίκων σε μια περιοχή που δεν τους χρειάζεται προκαλεί σύγχυση. Επίσης, θα μπορούσε να γίνει απλούστερη διαμόρφωση της πλατείας ώστε όταν υλοποιηθεί το μεγαλύτερο έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου να είναι ευκολότερη η μετατροπή της διαμόρφωσης της πλατείας» παρατήρησε ο κ. Τουρνικιώτης.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *