Σε δημόσια διαβούλευση το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας

Σε δημόσια διαβούλευση πρόκειται να τεθεί σύντομα το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη και Άδωνι Γεωργιάδη, που απευθυνόταν στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου και αφορούσε στα προβλήματα εξαιτίας της συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στην Αθήνα.

Στο απαντητικό έγγραφο αναφέρεται ότι στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας θα υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς ένας από τους κύριους στόχους του Σχεδίου θα είναι η διατήρηση και επιστροφή της κατοικίας στις κεντρικές περιοχές της Αθήνας.

Το έγγραφο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας διαβιβάστηκε δια του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη. Μαζί με αυτό διαβιβάστηκε στη Βουλή και έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του υπουργείου σχετικά με την παροχή κινήτρων σε Έλληνες πολίτες με σκοπό την εγκατάστασή τους στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται, στο πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης του υφιστάμενου αστικού ιστού, με σκοπό την αναβάθμιση της υποβαθμισμένης περιοχής του κέντρου των Αθηνών, το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ μελέτησε την περίπτωση της οδού Ευριπίδου και των εμπορικών χρήσεων που αυτή συγκεντρώνει και προωθεί συμπλήρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων, με τον καθορισμό ειδικών χρήσεων γης επί της οδού Ευριπίδου, στο τμήμα της από την Πλατεία Αγίων Θεοδώρων μέχρι την Πλατεία Κουμουνδούρου.

«Στόχος είναι ο χαρακτηρισμός της ως οδού παραδοσιακού εμπορίου τροφίμων και συναφών χρήσεων και η εξειδίκευση των χρήσεων των ισογείων καταστημάτων ακινήτων που έχουν πρόσωπο επί της οδού Ευριπίδου με επιτρεπόμενες χρήσεις του παραδοσιακού εμπορίου», αναφέρεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας. Σημειώνεται επιπλέον ότι η προώθηση της εξειδικευμένης αυτής δέσμης χρήσεων στοχεύει στην απομάκρυνση υφιστάμενων χρήσεων που δεν έχουν καμία σχέση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής (όπως είναι το εμπόριο εισαγόμενων ειδών – κινέζικα κλπ), οι οποίες είναι μεν «εύρωστες» οικονομικά, αλλά υποβαθμίζουν περαιτέρω τόσο την εικόνα της οδού, όσο και της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα η πρωτοβουλία στοχεύει, όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, στην τόνωση του παραδοσιακού εμπορίου και της φυσιογνωμίας της περιοχής, καθώς και στην πλήρωση των κενών καταστημάτων, που αυξάνονται ραγδαία στην περιοχή του κέντρου και συνδράμουν με τη σειρά τους στη περαιτέρω ερημοποίηση και γκετοποίησή του.

Άλλο έγγραφο, της Διεύθυνσης Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δίνει απάντηση στους δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ για την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αθήνα-Αττική 2014» ολοκληρώθηκε η μελέτη ανάπλασης των πλατειών Αττικής και Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών και σύνδεσής τους μέσω της οδού Αγορακρίτου. Αναφέρεται επίσης ότι εκπονείται αντίστοιχη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Οι συγκεκριμένες μελέτες, όπως διευκρινίζεται, αφορούν υποβαθμισμένες κεντρικές περιοχές κατοικίας, με προβλήματα ανάλογα με αυτά του κέντρου της Αθήνας. Η ανάπλαση στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην περιοχή, με την τόνωση της χρήσης των πλατειών και την ενίσχυση της κίνησης των πεζών με ασφάλεια, σε αυτές και στους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.

«Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στοχεύουν γενικότερα στην απόδοση του δημόσιου χώρου στους κατοίκους της περιοχής, ανεξαρτήτως ηλικίας, θρησκείας, εθνότητας και κουλτούρας και με ιδιαίτερη μέριμνα στη χρήση των πλατειών από παιδιά», αναφέρεται στο έγγραφο και εκτιμάται ότι η προτεινόμενη διαμόρφωση θα συμβάλει στην άμβλυνση των κοινωνικών εντάσεων, της παραβατικότητας και της εν γένει υποβάθμισης των εν λόγω περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι «οι δράσεις αυτές θα συμβάλουν έμμεσα προς την κατεύθυνση δημιουργίας κινήτρων για την παραμονή, αλλά και εγκατάσταση ελληνικών νοικοκυριών στις συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου».

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κκ. Γεωργιάδης και Πλεύρης με την ερώτησή τους ζητούσαν, μεταξύ άλλων, να ενημερωθούν «αν θα ελεγχθεί η νομιμότητα της λειτουργίας των καταστημάτων των λαθρομεταναστών», «αν θα παρεμποδιστεί το παραεμπόριο από λαθρομετανάστες» και «αν θα δοθούν κίνητρα σε ελληνικά νοικοκυριά για την εγκατάστασή τους στο κέντρο της Αθήνας». Αναφέρονταν ειδικά σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως η Ομόνοια, ο Κεραμικός, ο Άγιος Παντελεήμονας, η Πλατεία Βικτωρίας, η Πλατεία Αμερικής, που «βιώνουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις του φαινομένου της συγκέντρωσης λαθρομεταναστών» .

Πηγή:kathimerini.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *