Πτώση στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας

Μεγάλη πτώση στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας το Νοέμβριο

Μεγάλη πτώση στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας το Νοέμβριο

Απόλυτα απογοητευτική ήταν η εικόνα στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας, το Νοέμβριο, σε σχέση με πέρυσι, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών και Αττικής.


Η μεγάλη πτώση των πληροτήτων, ειδικά στις υψηλές κατηγορίες (16,70% για τα πέντε αστέρια και 10,50% για τα τέσσερα αστέρια, 6,10% τα τριάστερα και 10,4% τα διάστερα), σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (17,20% στα τέσσερα αστέρια), αποδεικνύει το πόσο «ρηχή» έχει γίνει η αγορά της Αθήνας-Αττικής, αλλά και το ότι ο «άτυπος» πόλεμος τιμών που ήδη είναι σε εξέλιξη, μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα «κανιβαλισμού» προηγούμενων δεκαετιών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Ένωση.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση στα ξενοδοχεία της Αθήνας το Δεκέμβριο, δεν υπάρχει εορταστικό κλίμα, ενώ οι απώλειες στις κρατήσεις σε σχέση με το παρελθόν είναι τεράστιες, όπως έχει τονίσει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιάννης Ρέτσος.

Αν και ο Δεκέμβριος, θεωρητικά είναι μήνας εορτών, αγορών, ταξιδιών και χαράς γι’ όλους, για αγορές και δώρα, για οικογενειακές βόλτες σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, για όμορφες παραστάσεις, εξόδους, εντυπωσιακά γεύματα και δείπνα, ανταλλαγές ευχών και πρόσχαρη ατμόσφαιρα, όλα αυτά -και φέτος- δεν αφορούν στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωση της η Ένωση δεν δικαιολογεί ούτε το «βουνό» των σκουπιδιών που σχεδόν ένα μήνα τώρα συσσωρεύεται στις γειτονιές της Αθήνας, ούτε και την παντελή απουσία εορταστικού κλίματος (για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών δε στολίστηκε δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος), γεγονότα που η Δημοτική Αρχή σπεύδει να αποδώσει στην οικονομική κρίση και σε ασυνεννοησία απερχομένων και επερχομένων.

Κατά την τελευταία διετία έχουν κλείσει στην Αθήνα πάνω από 500 δωμάτια με την ΕΞΑ-Α να ζητά τη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, ζητεί η «έκπτωση» στις ασφαλιστικές εισφορές για τις ενήμερες επιχειρήσεις να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2011 και όχι μεσούσης της περιόδου, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρέτσος.

Επίσης, η απουσία στο κείμενο του νέου επενδυτικού νόμου πρόβλεψης έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης καθορισμού τμημάτων της επικράτειας που θα εξαιρούνται από επιδότηση για δημιουργία νέων κλινών, προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποτελούν τις μοναδικές περιοχές της χώρας που έχουν διαχρονικά εξαιρεθεί των επιδοτήσεων για νέες κλίνες, με πρωτοβουλία μάλιστα των ίδιων των ξενοδόχων, ακόμα και σε περιόδους διαφαινόμενης μεγάλης ζήτησης, όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ


Posted in Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *