Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση

Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση

Την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε περιοχές όπου διαμορφώνονται σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Η τιμή της αμόλυβδης παρουσιάζει συνεχή αυξητική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των ανατιμήσεων στη διεθνή αγορά και διαμορφώνεται σε επίπεδα-ρεκόρ. Την Κυριακή, η μέση τιμή ήταν 1,716 ευρώ το λίτρο και έχει αυξηθεί κατά 5,8 λεπτά τον τελευταίο μήνα (από τις 24 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησαν οι αλυσιδωτές ανατιμήσεις).

Ωστόσο, σε αρκετές περιοχές της χώρας οι τιμές διαμορφώνονται έως και 18 λεπτά πάνω από τη μέση τιμή, ενώ η απόκλιση του φθηνότερου από το ακριβότερο πρατήριο πλησιάζει τα 30 λεπτά το λίτρο, ποσό που δεν δικαιολογείται από τα μεταφορικά ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κόστους. Η μέγιστη τιμή σήμερα είναι 1,893 ευρώ στις Κυκλάδες και η ελάχιστη 1,624 στη Μαγνησία.

Οι δέκα ακριβότεροι νομοί της χώρας είναι: Κεφαλλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος, Σάμος, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Χανιά, Ηράκλειο και Ευρυτανία.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης η χειμερινή περίοδος ολοκληρώνεται με μέση τιμή στα 91,9 λεπτά το λίτρο.

Τις προηγούμενες ημέρες η ζήτηση για πετρέλαιο ήταν αυξημένη καθώς πολλοί καταναλωτές έσπευσαν να προμηθευτούν μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες του επόμενου χειμώνα, υπό το πρίσμα και της πιθανότητας εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με αυτόν του πετρελαίου θέρμανσης.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *