Με σαφή προσανατολισμό στον «εκσυγχρονισμό της έννοιας του συνέρχεσθαι» με τρόπο που θα βάλει τέλος στα εκτεταμένα επεισόδια και στη «νέκρωση» της πρωτεύουσας «από μικροομάδες» κάθε φορά που υπάρχει διαδήλωση, προσήλθαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής και Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου.
Με την παρουσία των δύο υπουργών στην Επιτροπή, έπεσε η αυλαία στον διάλογο “εξπρές” των πολιτικών δυνάμεων, (απείχε το ΚΚΕ) για το φαινόμενο των εκτεταμένων βίαιων επεισοδίων.
Ο Χρ. Παπουτσής αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί η χρήση βίας εκ μέρους των πολιτών αλλά και των ένστολων, ενώ προανήγγειλε την εγκατάσταση μέσων βιντεοσκόπησης πάνω στα περιπολικά οχήματα και τις μηχανές των δυνάμεων της αστυνομίας.
Αναλυτικότερα, ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι:
– Θα λειτουργήσει Γραφείο καταγγελίας περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.
– Θα εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο του συνέρχεσθαι όχι με την έννοια του περιορισμού του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος, αλλά με τρόπο ώστε η άσκηση του δικαιώματος αυτού να μην παραλύει κάθε φορά το κέντρο της Αθήνας.
– Επανεξετάζεται ο Κανονισμός Αστυνόμευσης και αν το Αρχηγείο της Αστυνομίας αποφανθεί ότι χρήζει αναθεώρησης, αυτό θα προχωρήσει ενδοϋπηρεσιακά. Επανεξετάζονται επίσης οι τακτικές ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων και τα επιχειρησιακά σχέδια.
– Προωθείται η διαφοροποίηση των κανόνων εμπλοκής της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι έχουν εξελιχθεί και οι μέθοδοι έκνομων ενεργειών. Στους κανόνες αυτούς θα περιληφθεί και η διάκριση της πρωτογενούς βίας και της παραγώγου βίας.
– Η διεθνής εμπειρία αλλά και ο προβληματισμός που διατυπώνεται από τους βουλευτές, υποχρεώνει το Αρχηγείο να εξετάσει το θέμα της χρήσης δακρυγόνων, νερού και πλαστικών σφαιριδίων.
– Μελετάται μηχανισμός ψυχολογικής στήριξης των ένστολων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα βίας.
– Αποκλείονται οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές, αλλά διατηρούνται οι προσαγωγές υπόπτων με ενδείξεις ή και ομαδικές προσαγωγές για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες.
– Για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας θα ενσωματωθούν στον Κώδικα Δεοντολογίας των Σωμάτων Ασφαλείας, κριτήρια διερεύνησης ρατσιστικού κινήτρου ενώ θα αναβαθμιστεί και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μαθήματα και σεμινάρια για τη μετανάστευση και το ρατσισμό.
Τέλος, ο Χρ. Παπουτσής ξεκαθάρισε ότι μολονότι θεωρεί απαραίτητη την περιφρούρηση των διαδηλώσεων από τους διοργανωτές, δεν συμφωνεί με την καθιέρωση αστικής ευθύνης για τους διοργανωτές.
Μ. Παπαϊωάννου: Δεν θα επιτρέψουμε σε μικροομάδες να νεκρώνουν το κέντρο της Αθήνας
“Δεν έχουμε πρόθεση να παρεμποδίσουμε οποιαδήποτε διαμαρτυρία των πολιτών. Πρέπει, όμως, σύντομα να πάρουμε αποφάσεις για τα εκτεταμένα φαινόμενα βίας”, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στα ιδιώνυμα.
Ο υπουργός ανακοίνωσε τα εξής:
– Λειτουργεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα
– Θα αξιοποιηθούν οι κάμερες για τον εντοπισμό εγκλημάτων, κυρίως εκεί που υπάρχουν αποδεικτικές δυσχέρειες. Ήδη λειτουργεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον επίτιμο πρόεδρο του ΣτΕ Χρήστο Γεραρή.
– Το διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους και γι΄ αυτό συγκροτείται άμεσα νομοπαρασκευαστική επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έγκλημα στο διαδίκτυο, χωρίς να αμφισβητείται η ελευθερία του λόγου και της γνώμης. Πρέπει όμως να διευρυνθούν τα αδικήματα που θα επιτρέπουν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
– Θα καταργηθεί το χουντικό διάταγμα που δήθεν ρυθμίζει το ατομικό δικαίωμα των δημοσίων συγκεντρώσεων. Υπάρχει ώριμο σχέδιο νόμου το οποίο τίθεται σε διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα και που έχει δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος θα εξασφαλίζει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την άσκηση του δικαιώματος του λαού να διαμαρτύρεται και να αμφισβητεί την κυβέρνηση του. Ο δεύτερος όμως δεν θα επιτρέπει σε διάφορες μικροομάδες να νεκρώνουν το κέντρο της πόλης.
– Η πολιτική βία τροφοδοτείται από ορισμένες εκπομπές στα ΜΜΕ και άμεσα ξεκινά διάλογος με όλους τους συντελεστές των ΜΜΕ για το θέμα αυτό και τον επαναπροσδιορισμό του ΕΣΡ.
Αντιδράσεις βουλευτών
Κανόνες στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι όχι με την έννοια του περιορισμού του δικαιώματος των διαδηλώσεων που προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά για την αποτροπή της βίας και της καταχρηστικής άσκησής του, ζήτησαν αρκετοί βουλευτές.
“Περισσότερη εκπαίδευση στα Σώματα Ασφαλείας”, ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάγκρη.
“Πρέπει να βάλουμε κανόνες για την αντιμετώπιση της καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι”, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ ο Ιω. Τραγάκης είπε ότι πρέπει να υπάρχουν καθαροί και σταθεροί κανόνες εμπλοκής της Αστυνομίας.
Το φαινόμενο των τηλε-εισαγγελέων καταδίκασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας.
“Κανείς μας δεν είπε να περιοριστεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Είναι άλλο όμως να φτάνουμε να καίγονται άνθρωποι και κτίρια στο κέντρο της Αθήνας”, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης.
Τη λύπη του, που δεν βρέθηκε κανείς να μην πει μια καλή κουβέντα για τους εκατοντάδες αστυνομικούς που νοσηλεύονται τραυματίες στα νοσοκομεία, από φαινόμενα βίας, εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Ιω. Κοραντής.
“Να φύγουμε από το αμυντικό ή επιθετικό δόγμα της Αστυνομίας και δούμε επιτέλους το δόγμα της αποτελεσματικότητας”, ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.
“Η βία, όπου αναπτύσσεται, χτυπάει τους μαζικούς αγώνες γι΄αυτό πολλές φορές το κατεστημένο χρησιμοποιεί τη βία για να σταματήσει τους μαζικούς αγώνες”, επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, καταγγέλλοντας αυτονόμηση και παράκεντρα μέσα στην Αστυνομία.
Πηγή:enet.gr