Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα φρουτάκια

Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα φρουτάκια

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ όταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίαζε το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια.

Το γεγονός αυτό ενίσχυσε τη φημολογία για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις εντός του Απριλίου, εξ αιτίας κυρίως της κατάστασης της οικονομίας. Με τη στάση τους αυτή οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δείχνουν ότι κάνουν πράξη την προειδοποίησή τους πως δεν πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στους υπουργούς και τα νομοσχέδια που καταθέτουν.

Στο σύνολό τους σχεδόν οι βουλευτές που συμμετέχουν στην ΚΤΕ ζήτησαν από τον υπουργό την απόσυρση του κατατεθειμένου νομοσχεδίου φέρνοντάς τον σε πολύ δύσκολη θέση.

Ο διάλογος μεταξύ των βουλευτών και του υπουργού έγινε σε πολύ υψηλούς τόνους, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες ανάγκασε τον κ. Παπακωνσταντίνου να ενημερώσει αμέσως μετά τον πρωθυπουργό. Ο Γιώργος Παπανδρέου ενημερώθηκε για όσα συνέβησαν στην Πολωνία όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη.

Παρ’όλο που οι αντιδράσεις προήλθαν από όλους τους βουλευτές που συμμετέχουν στην ΚΤΕ, πρωτοστάτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Γείτονας, Γιώργος Φλωρίδης, Σοφία Γιαννακά, Αθανασία Μερεντίτη, Πυθαγόρας Βαρδίκος και Δημήτρης Λιντζέρης.

Η κ. Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε τον τζόγο για να έχει έσοδα το κράτος, αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε και την πορνεία και τα ναρκωτικά».
«Το νομοσχέδιο δεν είναι ηθικό.

«Μας κοροϊδεύετε όταν λετε ότι θα εισπράξετε 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει ένα χρόνο. Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα;» υποστήριξε από την πλευρά του ο Δημήτρης Λιντζέρης.

Θα επιφέρει πλήγμα στην ηθική της παράταξης» ήταν η θέση του Γιάννης Αμοιρίδης, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης φέρεται να είπε «η Κοινοβουλευτική ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της διαβούλευσης. Γιατί μας ξεχνάτε;»

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις μάι ημέρα πριν, ο Γιώργος Φλωρίδης είχε συγκρουστεί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργού Οικονομικών που δίνει στον ΟΔΔΗΧ τη δυνατότητα να συναλλάσσεται με τις ιδιωτικές τράπεζες, κάνοντας λόγο για κίνδυνο «αδιαφάνειας» στις συναλλαγές αυτές.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπακωνσταντινου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγονας ότι «ο τζόγος υπάρχει. Γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως;»

Ο υπουργός αναγκάστηκε να υποχωρήσει τελικά: «Αυτό που γίνεται με υπερβαίνει. Θα το πάω στον πρωθυπουργό. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί το νομοσχέδιο έχει περάσει δύο φορές από το Υπουργικό Συμβούλιο» ανέφερε.

Το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιγνίδια είναι προγραμματισμένο να έλθει αυτή την εβδομάδα για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πηγή:tovima.gr


Posted in Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *