Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των «Αγανακτισμένων» την Κυριακή

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των «Αγανακτισμένων» την Κυριακή

Κάλεσμα για νέα πανευρωπαϊκή κινητοποίηση το απόγευμα της Κυριακής, 5 Ιουνίου, απευθύνουν τα μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων» σε όλη την Ευρώπη. Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας οργανώνονται και πάλι στις κεντρικές πλατείες μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Στην πρώτη «Ευρωπαϊκή Επανάσταση», όπως έχει ονομαστεί η κινητοποίηση, στο κέντρο της Αθήνας ξεχύθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και κατά κοινή ομολογία ήταν μία πρωτοφανής σε όγκο συγκέντρωση.

Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν, όμως και χθες, Τρίτη, στο Σύνταγμα και τα Προπύλαια. Μετριοπαθείς εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30.000 συγκεντρωμένους συνολικά, ενώ αρκετοί διαδηλωτές ανέφεραν πως ο αριθμός ξεπέρασε τις 50.000.

Περίπου 7.000 άνθρωποι βρέθηκαν στα Προπύλαια, όπου η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε διοργανώσει, με αφορμή το κίνημα των «Αγανακτισμένων», ανοικτή συγκέντρωση με ομιλητές τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Μετά την εκδήλωση, το πλήθος των διαδηλωτών κινήθηκαν προς τη Βουλή, για να ενωθούν γύρω με τους «Αγανακτισμένους» της πλατείας Συντάγματος.

Στην ομιλία του, ο Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε τους Έλληνες να «αντιδράσουν ενωμένοι στις επαίσχυντες συμφωνίες του μνημονίου που παραχωρούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συναίνεση που σημαίνει τυφλή υπακοή στην Τρόικα δεν μπορεί να υπάρξει». Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για εξαρτημένο πολιτικό σύστημα που καταρρέει και για «μεγάλη εθνική τραγωδία».

Νωρίτερα στην ομιλία του, ο Θ.Πελεγρίνης ανέφερε στους συγκεντρωμένους πως «εάν πιστέψουμε τα λόγια του ποιητή πως ‘σκλάβος είναι εκείνος που περιμένει να τον απελευθερώσουν’, η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ανελευθερίας».

Μικροένταση σημειώθηκε όταν περίπου 200-300 διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο της Βουλής επί της Βασ.Σοφίας, φωνάζοντας συνθήματα αποδοκιμασίας του πολιτικού κόσμου.

Οι βουλευτές που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο κτήριο του Κοινοβουλίου φυγαδεύτηκαν μέσω του Εθνικού Κήπου, συνοδεία αστυνομικών και πυροσβεστών. Με τον ίδιο τρόπο διέφυγαν και υπάλληλοι της Βουλής.

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *