Πανελλαδικές Εξετάσεις 2011: Το πιο ασαφές τοπίο των τελευταίων ετών

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2011: Το πιο ασαφές τοπίο των τελευταίων ετών

Η θολή εικόνα που έχουν οι υποψήφιοι διαμορφώθηκε από το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας άλλαξε βασικά δεδομένα λίγες ημέρες πριν από τις εξετάσεις και ενώ τα σχολεία είχαν αρχίσει να ερημώνουν, αφού οι περισσότεροι προτιμούν το διάβασμα στο σπίτι ή το φροντιστήριο.

Συγχρόνως καθυστέρησε να ανακοινώσει τους αριθμούς εισακτέων και το μηχανογραφικό δελτίο. Κι όλ’ αυτά όχι με γνώμονα το σύνθημα «Πρώτα ο μαθητής», αλλά «Πρώτα η εξοικονόμηση, έστω και εις βάρος του μαθητή».

Φέτος, δίδεται η δυνατότητα σε όσους μαθητές δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να πάρουν το απολυτήριο χωρίς να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά μόνο στις ενδοσχολικές. Αν αυτό είχε ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο, είναι βέβαιον ότι θα ανταποκρίνονταν περισσότεροι μαθητές. Λόγω όμως της καθυστέρησης στην ανακοίνωση του μέτρου είναι μικρός ο αριθμός όσων αποφύγουν τις πανελλήνιες. Επομένως, το υπουργείο δεν πέτυχε να τις «αποσυμφορήσει» όσο θα ήθελε.

Σε μια πρώτη ενδεικτική καταμέτρηση λίγο μετά το Πάσχα, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός όσων κάνουν χρήση του μέτρου σε καμία περίπτωση δεν υπερέβαινε τους 3.000 μαθητές. Γι’ αυτό το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να παρατείνει έως αύριο την ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής τους στις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Οπως λένε στην «Κ.Ε.» πολλοί καθηγητές, το υπουργείο προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους με οποιοδήποτε κόστος: Λιγότεροι υποψήφιοι σημαίνει και λιγότερες δαπάνες. Συγχρόνως, υπολογίζει ότι θα είναι πολύ λιγότερα τα γραπτά κάτω από τη βάση. Και το σημαντικότερο: Θεωρεί ότι έτσι θα βελτιωθεί και η αναλογία διατιθέμενων θέσεων και εισακτέων σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα.

Η δημιουργία απολυτηρίων δύο ταχυτήτων, πάντως, δεν φαίνεται να απασχολεί το υπουργείο. Ετσι, όσοι μαθητές δεν δώσουν πανελλήνιες και θελήσουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο βαθμός του απολυτηρίου παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο καθηγητής Γ. Χατζητέγας κάνει μια σημαντική πρόβλεψη, που θεωρεί ότι θα είναι το αποτέλεσμα των μέτρων της «τελευταίας στιγμής». «Θα πρέπει», είπε, «σε όλα τα μαθήματα να αναμένουν οι υποψήφιοι θέματα μεγαλύτερης δυσκολίας από τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι δεν θα είναι απίθανο να δούμε επιλογές καλύτερης διαβάθμισης σε σχέση με άλλες χρονιές. Κι αυτό θα ευνοήσει τους πιο διαβασμένους».

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι υποψήφιοι είναι ο περιορισμός των μετεγγραφών στις ειδικές κατηγορίες. Ο Γ. Χατζητέγας επισημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουν τεθεί από φέτος, θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι βάσεις στα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Ο καθηγητής διευκρινίζει ότι μέχρι και πέρυσι τα παιδιά που είχαν δικαίωμα μετεγγραφής χωρίς ποσοτικό περιορισμό, δεν είχαν πρόβλημα σε όποιο τμήμα της περιφέρειας επιτύγχαναν. Τώρα όμως οι περισσότεροι ή θα προτιμήσουν από την αρχή τα υψηλόβαθμα τμήματα στα Ιδρύματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ηρακλείου Κρήτης ή θα δηλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα με χαμηλότερη βαθμολογία, αλλά πάλι στα ίδια μεγάλα αστικά κέντρα. Σε κάθε περίπτωση, οι βάσεις στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι λογικό να ανέβουν σημαντικά.

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *