Μεγάλος ο χρόνος αναμονής στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ στην Αττική

Μεγάλος ο χρόνος αναμονής στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ στην Αττική

Μεγάλος ο χρόνος αναμονής στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ στην Αττική

Μεγάλος ο χρόνος αναμονής στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ στην Αττική

Μετά τη δημιουργία νέων μονάδων του ΟΚΑΝΑγια τη χορήγηση μεθαδόνης, οι χρήστες ηρωίνης στην Αττική που βρίσκονται στη λίστα αναμονής μειώθηκαν κατά 27% και ο χρόνος αναμονής περιορίστηκε 88 μήνες τον περυσινό Ιούλιο στους 50 μήνες σήμερα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο οργανισμός, ο οποίος κάνει λόγο για σημαντικό πρόβλημα υποχρηματοδότησης. Η λίστα αναμένεται πάντως να εξαλειφθεί τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία είναι καλύτερα στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου η λίστα συρρικνώθηκε κατά 90% και ο χρόνος αναμονής μειώθηκε από τους 48 μήνες στον ένα μήνα.

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε αναμονή σε όλη την Ελλάδα μειώθηκε από τον Ιούλιο του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012 κατά 42%. Αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα 3.048 αιτήσεις για ένταξη στα προγράμματα υποκατάστασης.

Η συνολική ενεργή δύναμη του προγράμματος στις 54 μονάδες του ΟΚΑΝΑ αυξήθηκε από 5.592 θέσεις θεραπείας σε 7.338, δηλαδή κατά 31%.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη ανέφερε ότι από το 2008 και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 δεν είχε δημιουργηθεί καμία νέα Μονάδα Υποκατάστασης και άρα καμία νέα θέση θεραπείας. Στην Αττική νέα μονάδα είχε να δημιουργηθεί από το 2005 και ο χρόνος αναμονής στην Αττική έφτανε τα 7,5 χρόνια.

Στις αρχές του 2010, είπε, ο ΟΚΑΝΑ είχε 25 Μονάδες Υποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα και εξυπηρετούσε 4.771 ασθενείς. Τον Αύγουστο του 2011 ο οργανισμός συνεργάστηκε με όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, οπότε ο αριθμός των μονάδων υπερδιπλασιάστηκαν. Ακόμη δέκα μονάδες αναμένεται να λειτουργήσουν έως τον Οκτώβριο.

Η αύξηση των μονάδων ενθάρρυνε περισσότερους χρήστες να υποβάλουν αιτήσεις, επισήμανε η κ. Μαλλιώρη.

Αναφερόμενη στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ, η πρόεδρος του Οργανισμού ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του είναι 20 εκατ. ευρώ, ποσό που, πως είπε, δεν επαρκεί ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, το επόμενο τρίμηνο θα λειτουργήσουν δύο χώροι για τη φιλοξενία των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Οι «χώροι προετοιμασίας και ενημέρωσης» των χρηστών θα είναι στη Λεωφόρο Καβάλας και στο Σταθμό Λαρίσης, και θα παρέχουν τη δυνατότητα ασφαλούς χρήσης ουσιών σε ειδικούς χώρους, αλλά και ενημέρωσης των χρηστών για τις θεραπευτικές δυνατότητες που τους παρέχονται με τελικό στόχο να πεισθούν για την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ο οποίος είπε ότι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας δεν έχει βελτιωθεί παρότι έκλεισαν τέσσερις μονάδες του ΟΚΑΝΑ.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *