Νέος τρόπος αποσπάσεων εκπαιδευτικών

Νέο σύστημα αποσπάσεων εκπαιδευτικών

Νέο σύστημα αποσπάσεων εκπαιδευτικών με μοριοδότηση, κατά τα πρότυπα δηλαδή του συστήματος των μεταθέσεων, προωθεί το υπουργείο Παιδείας για εφαρμογή από το επόμενο σχολικό έτος (2011-2012).

Η πρόταση του υπουργείου, η οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση, προβλέπει την καθιέρωση αυστηρών κριτηρίων για τις αποσπάσεις, ώστε να γίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και να σταματήσει το, εδώ και δεκαετίες, όργιο ρουσφετιού.

Κριτήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου ή άλλους οργανισμούς θα λαμβάνονται υπόψη: Οι μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση ή στη διοίκηση της εκπαίδευσης, το δεύτερο πτυχίο που είναι σχετικό με τη διοίκηση κ.ά., η τεκμηριωμένη γνώση του αντικειμένου της θέσης που πρόκειται να καλυφθεί, η γνώση νέων τεχνολογιών κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο θα μοριοδοτούνται, μεταξύ άλλων, η συνυπηρέτηση με σύζυγο εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίων (επιπλέον 6 μονάδες), οι βαριές ασθένειες (5 μονάδες), η χηρεία εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά (5 μονάδες), σοβαροί οικογενειακοί λόγοι, όπως η διάζευξη ή διάσταση (μονάδες 3) και οι σπουδές του εκπαιδευτικού, π.χ. μεταπτυχιακές (2 μονάδες). Σημειώνεται ότι δεν θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόσπαση οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, αλλά και τα στελέχη της εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 είχαν γίνει περίπου 10.000 αποσπάσεις εκπαιδευτικών, όχι μόνο σε υπηρεσίες ή φορείς του υπουργείου Παιδείας αλλά και σε δημόσιους οργανισμούς άσχετους με την εκπαίδευση, όπως μητροπόλεις και βουλευτικά γραφεία. Μάλιστα, λόγω της μείωσης των αποσπάσεων για το τρέχον σχολικό έτος το υπουργείο «εξοικονόμησε» συνολικά 4.882 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές.

Πηγή: imerisia.gr


Posted in Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *