Αδιαφορία των αρχών για τη μεταστέγαση των προσφύγων

Αδιαφορία των αρχών για τη μεταστέγαση των προσφύγων

Την υποκρισία και την αδιαφορία του υπουργείου Υγείας καταγγέλλει η Επιτροπή Κούρδων Προσφύγων Λαυρίου σε ανακοίνωσή της. Παρά τις δεσμεύσεις του κ. Λοβέρδου για επισκευή του κτιρίου, το οποίο έχει κριθεί ακατάλληλο για διαμονή, «το υπουργείο φαίνεται τώρα να κάνει πίσω από τις δεσμεύσεις του και είναι πιθανό να μεθοδεύει και κλείσιμο του ξενώνα λόγω των περικοπών», τονίζει στο tvxs.gr ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό.

Ο ξενώνας στο Λαύριο, που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, είναι ο μοναδικός ξενώνας προσφύγων στην Αττική. Στον ξενώνα φιλοξενούνται 270 Κούρδοι πρόσφυγες και 40 Αφγανοί. Αν και όλα τα κτίρια αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω παλαιότητας, το κτίριο Α αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα, με στατικά προβλήματα, και έχει κριθεί ακατάλληλο από ειδικούς εμπειρογνώμονες για την στέγαση των ανθρώπων.

«Υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν άνθρωποι. Σοβάδες πέφτουν, νερά τρέχουν κ.ο.κ.», αναφέρει ο κ. Κούρκουλας για την κατάσταση των κτιρίων.

Αν και είναι απαραίτητη η μετεγκατάσταση των προσφύγων και η άμεση επισκευή του κτιρίου, το Υπουργείο φαίνεται να υπαναχωρεί, ενώ στις 16/11/2010 είχε δεσμευτεί ότι θα το πράξει. «Το Υπουργείο κάνει πίσω στις δεσμεύσεις που είχε εξαγγείλει», επισημαίνει ο κ. Κούρκουλας, εκφράζοντας το φόβο ότι, λόγω των γενικότερων περικοπών στον τομέα της υγείας, «είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για μεθόδευση του Υπουργείου προκειμένου να κλείσει ο ξενώνας στο Λαύριο».

Οι αρχές έχουν ζητήσει από τους ίδιους τους πρόσφυγες να φύγουν μεν από το κτίριο για να πραγματοποιηθούν οι επισκευές, αλλά χωρίς να τους λένε πότε θα γυρίσουν και αν θα γυρίσουν και χωρίς να τους βεβαιώνουν ότι το κτίριο θα επισκευαστεί. Οι πρόσφυγες ζητούν να μετεγκατασταθούν αλλού, να μείνουν σε κοντέινερ ή σε δημοτικά κτίρια προσωρινά, όσο φτιάχνεται το κτίριο που διαμένουν τώρα. Επίσης ζητούν χρονοδιάγραμμα των επισκευών.

Την Τετάρτη η Επιτροπή Κούρδων Προσφύγων Λαυρίου προσκαλεί φορείς της περιοχής, ΜΜΕ, οργανώσεις δικαιωμάτων, κοινότητες προσφύγων και μεταναστών και τα εργατικά συνδικάτα, σε συνάντηση ενημέρωσης και δημοσιοποίησης των σοβαρών προβλημάτων.

Πηγή:tvxs.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *