Μεταρρυθμίσεις τώρα για μείωση της ανεργίας

Μεταρρυθμίσεις τώρα για μείωση της ανεργίας

Στην παρέμβασή του ο δρ Μιχαήλ Μασουράκης, ανώτερος διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΟΒΕ υπογράμμισε τις ιστορικές αλλαγές που συντελούνται στην εγχώρια οικονομία και την αναδόμηση του μοντέλου λειτουργίας της πάνω σε σύγχρονες βάσεις.

Σημείωσε ότι υπάρχει πλεονάζον δυναμικό στον δημόσιο τομέα: «Οι διαρθρωτικές αλλαγές, συνεπώς, που εφαρμόζονται σήμερα αποσκοπούν ουσιαστικά στην απορρόφηση του πλεονάζοντος προσωπικού του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, που μετασχηματίζεται κάτω από την πίεση του διεθνούς ανταγωνισμού».

Ο ίδιος τόνισε ότι, ήδη γίνονται σημαντικά βήματα, υπογραμμίζοντας ότι όσο ταχύτερα γίνουν οι αλλαγές τόσο μικρότερη θα είναι η ένταση και η διάρκεια της ανεργίας στη μεταβατική περίοδο. Ο κ. Μασουράκης εξήγησε ότι οι αποκρατικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και το άνοιγμα στις ξένες άμεσες επενδύσεις διαμορφώνουν συνθήκες υγιούς αναπτυξιακής προοπτικής σε βάθος χρόνου.

Κρατική παρέμβαση
Ωστόσο, στην ίδια ομιλία επισήμανε ότι «η χώρα μας επιδεικνύει περιορισμένη αποτελεσματικότητα στον επαναπροσανατολισμό του αναπτυξιακού προτύπου». «Η μείωση της κρατικής παρέμβασης στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να τονώσει τις προοπτικές ανάπτυξης. Το κράτος μπορεί μέσω επενδύσεων σε φυσικές και κοινωνικές υποδομές και διαμόρφωσης κατάλληλου θεσμικού και χωροταξικού πλαισίου να ‘σπρώξει’ τους επενδυτές προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις», τόνισε ο κ. Μασουράκης. Σε κάθε περίπτωση, οι απόψεις των ειδικών συγκλίνουν ότι στα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας περιλαμβάνονται:

Στα εξαγώγιμα, μεταποιημένα ή μη, γεωργικά ή κτηνοτροφικά προϊόντα, προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς και εξειδικευμένα αγροτικά προϊόντα με Π.Ο.Π.
Στον τουρισμό υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Σε ανανεώσιμες και συμβατικές πηγές ενέργειας, περιλαμβανομένης της αξιοποίησης πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και υδάτων.

Στο διαμετακομιστικό εμπόριο, με τα λιμάνια, τους σιδηροδρόμους, τις αποθήκες κ.λπ. της χώρας να εξυπηρετούν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη αλλά και τη Μέση Ανατολή και Αφρική, και

Σε πολλές άλλες δραστηριότητες όπως η διαχείριση αποβλήτων, η ανακύκλωση, η πράσινη ανάπτυξη κ.ο.κ.

Υποδομές
Οι κρατικές επενδύσεις θα πρέπει να στραφούν στην προώθηση των υποδομών στήριξης των εξαγωγών, του τουρισμού, της γεωργίας, της κατοικίας, της ενέργειας, των μεταφορών, των συγκοινωνιών, των τηλεπικοινωνιών, των πανεπιστημίων, των νοσοκομείων, των αθλητικών εγκαταστάσεων ξηράς και θαλάσσης, κ.ο.κ.
Έμφαση θα πρέπει, επίσης να δοθεί στην προσέλκυση επιχειρήσεων, ερευνητικών δραστηριοτήτων και, κυρίως, ατόμων υψηλού εισοδηματικού επιπέδου ή/και επαγγελματικής κατάρτισης, που θα επιθυμούσαν να εργασθούν και να ζήσουν στην Ελλάδα ή ατόμων που θα επισκέπτονται την παραθεριστική τους κατοικία ή θα επιλέξουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα, αφού βγουν στη σύνταξη.

Πηγή:imerisia.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *