Μείωση μισθών έως και 40%

Μείωση μισθών έως και 40%

Στους βασικούς μισθούς κάθε κλαδικής σύμβασης και σε μόνο 4 επιδόματα (πολυετίας, τέκνων, πτυχίου και επικίνδυνης εργασίας) περιορίζονται από σήμερα και σταδιακά έως το καλοκαίρι υποχρεωτικά μέσα από τη σύναψη ατομικών συμβάσεων οι αποδοχές για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων.

Το σήμα για την προσαρμογή – μείωση έως και 40% των αποδοχών των εργαζομένων, δίνει από σήμερα (τρίτος μήνας από την εφαρμογή, στις 14 Φεβρουαρίου, του νέου νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις) η λήξη του τριμήνου εντός του οποίου τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις είχαν το χρονικό περιθώριο να επαναδιαπραγματευτούν και να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας στη θέση των συλλογικών ρυθμίσεων που είχαν λήξει ή καταγγελθεί. Ηδη:

Οι κανονιστικοί όροι των συμβάσεων που είχαν λήξει πριν από τις 14 Φεβρουαρίου έχουν μεταφερθεί και τροποποιηθεί μέσω ατομικών συμφωνιών σε δεκάδες κλάδους της οικονομίας.

Το ίδιο θα συμβεί από σήμερα και σε άλλους 10 κλάδους (μεσίτες ασφαλειών, βιβλιοπωλεία, γεωργικών συνεταιρισμών, γεωτεχνικών, υπαλλήλων γραφείων βιομηχανίας – βιοτεχνίας, περιοδευόντων πωλητών, καθαριστριών βιομηχανιών, τεχνολόγων τροφίμων, χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων και χειριστών ηλ. υπολογιστών βιομηχανίας – βιοτεχνίας).

Ανάλογη τύχη θα έχουν, αν όπως όλα δείχνουν δεν συναφθούν νέες κλαδικές συμβάσεις, και οι αμοιβές των απασχολουμένων σε τομείς στους οποίους έχουν καταγγελθεί οι ΣΣΕ και δεν διαφαίνεται προοπτική συμφωνιών (ξενοδοχεία, επισιτισμός, ταξιδιωτικά γραφεία, ξένων αεροπορικών εταιρειών, πολυκαταστημάτων, ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ιδιωτικών κλινικών).

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει, χωρίς να έχει ακόμη καταγγελθεί, η κλαδική σύμβαση εργασίας του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.

Πηγή:imerisia.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *